Megindult a gazdagok népvándorlása

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
A londoni gazdagok elkezdtek menekülni a brit fővárosból, ahogy az új adók egyre költségesebbé teszik számukra az öröklést és a befektetést. Ráadásul a brexit a Londonban élő európai vagyonosokat is arra kényszeríti, hogy telepítsék haza a tőkéjüket.
Vágólapra másolva!

A gazdagok Londonból való kivándorlása egy szintre helyezi a brit fővárost a nigériai Lagosszal és Isztambullal, mely városokból szintén igen jelentős számban távoznak a legvagyonosabbak – idézi a Bloomberg a Global Wealth Migration Review ebben a hónapban közzétett jelentését.

Összesen nagyjából ötezer, legalább 1 millió dollárnak megfelelő vagyonnal rendelkező magánszemély hagyta el Nagy-Britanniát 2017-ben, míg csupán ezer körül volt az érkezők száma.

Az elmúlt 30 év során Nagy-Britannia volt a világ legvagyonosabbjainak egyik legkedveltebb célállomása – írja a jelentés. Ez a trend azonban 2017-ben egyértelműen megváltozott, ahogy London először tapasztalta meg, milyen az, amikor a gazdagok létszáma nettó kiáramlást mutat.

Városok vonzereje

A tavalyi kiáramlási listát egyébként Isztambul vezeti, melyet Indonézia fővárosa, Jakarta követ, a harmadik helyre pedig Nigéria legnagyobb városa (és korábbi fővárosa), Lagos futott be. London ezzel a negyedik lett, míg a brit fővárost Moszkva, Párizs, valamint Sao Paulo követi.

A gazdagok elvándorlása általában arra utal, hogy egy ország komoly politikai és gazdasági problémákkal küzd.

A legvagyonosabbak távoznak először, tekintve hogy ők tudnak a legegyszerűbben lakóhelyet módosítani, szemben a középosztállyal vagy a szegényebb társadalmi csoportokkal.

Kínában és Indiában is egyre többen lesznek dollármilliomosok Forrás: Getty Images / China Photos

A jelentés a legnagyobb beáramlást elkönyvelő városokat is összesítette. A lista élén Auckland, Dubaj, Montreal, New York, Tel-Aviv, illetve Toronto kapott helyett. Az elemzés kizárólag azokra a gazdagokra koncentrált, akik valóban tartózkodási helyet váltottak, vagyis legalább fél éve új városban élnek.

Országok és vagyonok

Az egyes országokat tekintve, továbbra is Kínából és Indiából távozik a legtöbb gazdag, azonban ahogy ezekben az államokban egyre javulnak az életkörülmények, a jelentés szerint fokozatos visszatérés tapasztalható majd.

Országos szinten a nettó kiáramlást tekintve, Nagy-Britannia a negyedik helyet érte el

– a harmadik Törökország lett.

A következő években azonban jelentős átalakulások mehetnek végbe a világban. Az India pénzügyi központjának számító Mumbai például várhatóan a leggyorsabb vagyongyarapodást produkáló város lehet a következő évtizedben. India egészét szemlélve pedig az összvagyon a jelenlegi háromszorosára, nagyjából 25 ezer milliárd dollárra bővülhet. Kínában ezzel együtt a várt 180 százalékos növekedés 69 ezer milliárd dolláros összvagyont eredményezne. Összevetésképpen,

az Egyesült Államoktól mindössze 20 százalékos erősödés várható, de az USA ezzel még mindig vezetni fogja a listát 75 ezer milliárd dolláros összértékkel.

Világszerte a magánkézben lévő összvagyon a jelentés szerint nagyjából 215 ezer milliárd dollárot tesz ki. Míg azonban a globális tekintetben vett „átlagember" 28 400 dolláros dollárnyi nettó vagyoni eszközzel rendelkezik, addig mintegy 15,2 millió olyan magánszemély van, aki legalább 1 millió dollár értékű vagyonnal bír. Az egyenlőtlenséget tekintve legrosszabb helyzet Oroszországban tapasztalható a jelentés szerint, ahol a milliárdosok az összvagyon 24 százalékát birtokolják, míg a legjobb helyzet Japánban van, ahol a milliárdosok csupán a teljes vagyon 3 százaléka fölött rendelkeznek.