Ágynemű- és törülköző-előfizetés az újrahasznosítás jegyében

Women’s Solstice Organic Cotton Pant
Coyuchi
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint évente 13 millió tonna textilhulladék keletkezik, és köszönhetően a növekvő népességnek és a divat gyors változásának, ez a probléma egyre súlyosabb. Sőt az amerikaiak sokkal több ruhát dobnak ki a szemétbe, mint korábban – az utóbbi két évtizedben megduplázódott a textilhulladék mennyisége.
Vágólapra másolva!

Alden Wicker környezetvédelmi újságíró a 2016-os Newsweek hasábjain már rámutatott, hogy a természetes, és a félszintetikus anyagból készült ruhák pontosan ugyanolyan metángázt termelnek, mint az élelmiszerhulladék, csakhogy a banánhéjjal ellentétben a régi ruhákat nem lehet komposztálni.

Coyuchi termékei Forrás: Coyuchi

Ugyan a ruhákat valamelyest újra lehet hasznosítani, köszönhetően az adományozásoknak, de például a háztartásban sűrűn használt ágyneműket, vagy törülközőket már egyáltalán nem. Az EPA felmérése alapján, ha a háztartási textíliákat újrahasznosítanánk, az egyenértékű lenne azzal, mintha 7,3 millió autó – és az általuk kibocsátott szén-dioxid – eltűnne az utakról.

Az előkelő és fenntartható textíliákat gyártó Coyuchi megpróbál változtatni ezen.

A cég indította Coyuchi for Life lényege, hogy az előfizetők által vásárolt termékeket, bizonyos időközönként, lecserélik és a régi textíliákat újrahasznosítja a cég.

A vásárlók 15 százalékot takaríthatnak meg, annak megfelelően, hogy a 6, 12 vagy a 24 hónapos csere programot választják.

Coyuchi biopamut ágyneműje Forrás: Coyuchi

A vásárló a választott gyakoriságtól függően kétévente friss törülközőre tehet szert, ami havonta 5-6 dollárba (1.200-1.500 forint), vagy ha egy teljes hatos szettet választ, akkor 18-21 dollárba (4.500-5.200 forint) kerül. Így ahelyett, hogy a régi törülközőt ki kellene dobni, és legalább 120 dollárért (30 ezer forint) újat vásárolni, kétévente házhoz jön az új textília, 15 százalékos kedvezménnyel.

Ráadásul a Coyuchi a vásárlás előtt felveszi a megrendelővel a kapcsolatot, hogy az új ágynemű vagy törülköző milyen színösszeállítással, mérettel vagy stílussal érkezzen, és még a szállítás is ingyenes.

A cég gyártotta textíliák fenntartható forrásból származnak, betartják a Fair Trade USA szigorú kereskedelmi előírásait és az alapanyagok felhasználásakor keletkező szennyvízet is újrahasznosítják.

A Coyuchit 20 éve alapították a Point Reyes Station nevű kaliforniai kisvárosban, a cég 15 évvel ezelőtt tért át az organikus és fenntartható pamutra és a kézi feldolgozásra.