A mostani szakadás még nem a vég kezdete a részvénypiacon

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Az ázsiai részvénypiacokat is megütötte hétfőn az amerikai tőzsdék pénteki esése, azonban a JPMorgan elemzője úgy látja, a jelenlegi eladási hullámból még nem kell egy tartósabb beszakadásra következtetni.
Vágólapra másolva!

Két éve nem látott eladási hullám rázta meg a globális piacokat, ahogy a pénteki amerikai részvénypiaci csökkenések után hétfőn az ázsiai és az európai tőzsdék is folytatták a gyengülési sorozatot. Az Euro Stoxx 600 Index a hatodik napja mutat esést, és hasonló a helyzet az ázsiai piacok többségénél is. A japán Nikkei 225 mutató például 14 hónapja nem látott zsugorodást produkált – írja a Bloomberg.

Ezzel együtt az amerikai S&P 500 határidős indexe is mínuszban kezdte a hetet, miután pénteken a mutató 2,12 százalékot csökkent.

Az amerikai 10 éves lejáratú állampapír hozama folytatta a múlt héten megkezdett emelkedést, vagyis a kötvénypiaci eladás sem állt meg hétfőn. Az amerikai dollár viszont tartja magát a legfőbb devizákkal szemben.

Még nem nyomják meg a pánikgombot

Noha a fentiek akár komolyabb aggodalomra is okot adhatnak, a JPMorgan Asset Management globális stratégája szerint egyelőre nincs ok a pánikra. Patrik Schowitz a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy a részvényárfolyamok még mindig jól állnak a kötvényhozamokkal összevetve.

Hozzátette,

a kockázatos eszközök terén tapasztalható süllyedések még nem utalnak arra, hogy ez egy jelentősebb szakadási hullám kezdete lenne.

Schowitz hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt időszakban a rendkívüli optimizmus igencsak túlárazott részvénypiacokat eredményezett.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: investing.com

Mindazonáltal a gazdasági növekedés, illetve az erős vállalati profitok miatt a túlárazottság önmagában még nem elég ahhoz, hogy beindítson egy kitartó és széleskörű eladási hullámot – jelezte a stratéga.

Lehetőség a bizonytalanságban?

Bár számos tényező indokolhatja a mostani eladásokat, az egyik ilyen, hogy a befektetők bizonytalanok az amerikai monetáris politika jövőjével kapcsolatban. Sokan attól félnek ugyanis, hogy

az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem lesz képes tartani a betervezett fokozatos ütemű szigorítási menetrendet,

és a vártnál lendületesebb kamatemelésekre kényszerül a következő időszakban.

Mindebből az következik, hogy a most tapasztalt részvénypiaci esések nagy valószínűséggel még vételi lehetőséget jelentenek a befektetőknek. A JPMorgan szakértője szerint megvan az esélye annak, hogy ebből a folyamatból végül elindul valami súlyosabb is, de Schowitz szerint egyelőre egy komolyabb korrekció esélyei még igencsak korlátozottak.