Szárnyal a techóriás papírja, mert zöld jelzést kaptak a videojátékai

Tencent, JD.com in merchandising tie-up  China Chinese e-commerce JD.com internet Tencent game partnership merchandising
--FILE--View of the opening ceremony of the Fuzhou Tencent Open Platform in Fuzhou city, southwest China's Fujian province, 20 September 2017. E-commerce firm JD.com Inc. has formed a wide-ranging partnership to develop products based on intellectual property (IP) owned by internet giant Tencent, as the latter tries to wring more money out of its growing stable of popular games and other products.
Vágólapra másolva!
Miután a kínai hatóságok hosszú ideig leállították az új videojátékok engedélyezését Kínában, a szakminisztérium most közölte, egyes termékek megkapták a zöld jelzést. Ennek örömére a Tencent technológiai óriás papírjai is nagyot mentek a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A Tencent részvényei 4,51 százalékot izmosodtak pénteken, miután a kínai szabályozó hatóságok közölték, egyes új videojátékok megkapták a zöld jelzést. Ezzel egy március óta tartó befagyasztás ér véget a világ legnagyobb videojáték piacának számító Kínában – írja a CNBC.

A szakhatóság képviselője pénteken jelentette be egy játékkonferencián, hogy

egyes új játékok megkapták a szükséges engedélyeket.

A viszontagságok márciusban kezdődtek, amikor a szabályozók leállították az új játékok jóváhagyását, miután számos kritika érkezett azzal kapcsolatban, hogy a játékok túl erőszakosak, ráadásul függőséget okoznak a fiatalok körében.

Új remények

A befagyasztás pedig a videojátékokkal összefüggő részvényeket is keményen érintette, mások mellett az iparág egyik vezetőjének számító Tencentet. A részvényárfolyamok friss emelkedései most arra utalnak, a befektetők is megkönnyebbültek a szabályozói döntés hatására.

Új erőre kapott a Tencent részvénye Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Ebben a hónapban egyébként az állami média arról számolt be, hogy a kínai hatóságok felállítanak egy úgynevezett játéketikai bizottságot, ami már akkor megnövelte a reményeket azzal kapcsolatban, hogy az illetékes szervek újra engedélyezni fogják az új játékok piacra dobását.

Nem meglepő tehát, hogy a Tencent szóvivője is úgy nyilatkozott,

, és hozzátette, a cégénél magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy a jövőben is magas minőségű termékeket tudnak majd előállítani.

Részvénypiaci hatások

A játékipar befagyasztása egyébként idén igen erősen lenyomta a Tencent árfolyamát, és több milliárd dollárt söpört ki a társaság piaci értékéből. A Hongkongban forgó papír idén eddig nagyjából 23 százalékot gyengült.

A Tencent árfolyamának idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A korlátozásoknak azonban a külföldi vállalatok is megérezték a hatásait, mivel

a Tencenthez hasonló nagyvállalatok forgalmazzák Kínában olyan nemzetközi óriások játékait, mint az EA vagy az Activision Blizzard.

A leginkább azonban a Nexent érintette a döntés, mivel neki bevételeinek 45 százaléka ered a játékait forgalmazó Tencenttől.

Kínában a játékok hatósági engedélyezése általában 2-3 hónapot vesz igénybe.