Skót whiskybotrány: a ritka párlatok közül minden harmadik hamis

Female bartender pouring scotch Whiskey Pub Crystal Photography Bar Counter After Work Women Females Drinks Utensil Copy Space Cognac - Brandy Collection Gold Colored Whiskey Drinking Glass Ice Cube 20-29 Years Adult Holding Working Pouring Refreshment Ba
Female bartender pouring scotch Whiskey
Vágólapra másolva!
A ritka skót whiskyk harmada megbukott egy speciális laboratóriumi teszten - írja a BBC. Az italok jelentős részéről az derült ki, hogy közönséges hamisítvány, de legalábbis nem olyan régi vagy nem olyan eredeti ritkaság, mint ahogy azt addig állították róla.
Vágólapra másolva!

Az 55 megvizsgált üveg scotch-ból 21-nél találtak problémát a karbonos laborvizsgálat során szakértők. A Scottish Universities Environmental Research Centre (SUERC) nevű intézményben végzett vizsgálaton kiderült, hogy vagy közönséges hamisítványok, vagy nem abban az évben készültek, amit az üveg címkéjén feltüntettek.

A vizsgálatot egy ritka és régi whiskykülönlegességek kereskedelmével foglalkozó vállalkozás kérte, miután azt tapasztalta, az italok ezen, egyébként növekvő piacán, megszaporodtak a gyanús italok.

A laborvizsgálatra kiválasztott italokat véletlenszerűen gyűjtötték be árveréseken, magángyűjtőktől és kereskedőktől.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Kanawa_Studio/Kanawa_Studio

A problémás italok között ott van egy Ardbeg 1885 jelzésű, valamint egy, a 20 század elejéről származó Thorne's Heritage párlat is. Ez utóbbi üveget egy árverésen kívánták értékesíteni.

Tavaly egy 7600 fontos skót whiskyről derült ki egy svájci hotelben, hogy közönséges hamisítvány.

A megvizsgált italok közül a 21 problémás névleges értéke összesen 635 ezer font.

Ez mintegy 235 millió forint.

Az úgynevezett másodlagos whiskypiacon - aukciókon vagy magángyűjtők egymás közötti adásvételével gazdát cserélő üvegekről van szó - forgó, hamis különlegességek összesített értéke eddig mintegy 41 millió fontra becsülhető. Ez több, mint az egész brit aukciós whiskypiac a maga 36 millió fontos értékével.

A mostani eredmények tükrében a vintage italok piaca minden bizonnyal közel sem akkora értéket képvisel, mint becsülték.

A hamis skót whiskyk kapcsán az az általános probléma - így a szakértők -, hogy nem olyan összetevőket tartalmaznak, mint amelyeket tudni vélnek a tulajdonosaik vagy a kereskedők. Az ital önmagában ettől még lehet minőségi, de a másodlagos piacon nem felel meg az itt forgó, valódi különlegességgekkel szemben támasztott követelményeknek.