Ezekből a diplomásokból a tízszeresére nőtt a hiány Németországban

A 15 legvonzóbb szakma a nők szerint - galéria
7. Mérnök
Vágólapra másolva!
Németországban egy év alatt közel tízszeresére nőtt az igény egyebek között a mérnökök és a technológusok iránt. A bajt csak tetézi, hogy e munkakörök képviselői általában olyan iparágakban dolgoznak, amelyeknek igen magas a hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez.
Vágólapra másolva!

Németországban komoly hiány van képzett munkaerőből az úgynevezett STEM (science, technology, engineering, mathematics) munkakörökbe, azaz tudományos és technológiai területekre, mérnöki és matematikusi pozíciókba keresnek egyre nagyobb számban alkalmazottakat.

Idén októberre csaknem a tízszeresére, 338 ezerre nőtt a be nem töltött pozíciók száma ezekben a munkakörökben, miközben egy évvel ezelőtt még csak 42 ezer volt ez a mutató a kölni IW gazdaságkutató intézet kutatása alapján.

Forrás: Shutterstock

Az ilyen képzettségű munkavállalók kiemelten fontosak a német gazdaság számára - húzza alá az Equilor Befektetési Zrt. elemzése -, mert ők kiemelten termelékeny és innovatív iparágakban dolgoznak, ennélfogva a hozzájárulásuk a gazdasági növekedéshez nagyobb, mint más munkavállalóké.

Ez a trend a legrosszabb a digitális munkakörök terén, ahol a munkaerőhiány több mint a duplájára nőtt az elmúlt 3 évben.