Megugrott a kényszertörlések száma

építkezés, , földmérő, tégla, betonozás, bukósisak, munkagép
Vágólapra másolva!
Felével nőtt a cégeket érintő kényszertörlések száma Magyarországon – derül ki a Bisnode cégcsoport legfrissebb, 2018 harmadik negyedévi adataiból. A csődeljárások, a végelszámolások és a felszámolások száma tovább csökkent, de a hazai cégek száma így sem mutat jelentősebb növekedést.
Vágólapra másolva!

Ötven százalékkal emelkedett 2018 harmadik negyedévében a hazai vállalkozásokat érintő kényszertörlések száma. Ezzel egy három éve javuló trend fordult meg. A kényszertörlések száma 2014-ben ugrott nagyot.

A kényszertörlést 2012-ben vezették be, amelynek eredményeként az elhagyott, nem működő társaságok kirostálódtak a rendszerből.

A csúcs 2014-ben volt, azóta minden évben jelentősen esett is ez az érték. Tavaly már tízezer közelébe csökkent a kényszertörölt cégek száma.

Idén azonban az év első kilenc hónapjában 20,6 ezer céget szüntettek meg kényszertörléssel. Mindösszesen 28 ezer cég szűnt meg, kényszertörlés mellett csőd, végelszámolás és felszámolás révén. Mind a csődeljárások, mind a végelszámolások, mind a felszámolások száma csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Csak három iparágban nőtt a működő cégek száma a tavalyi évhez képest Magyarországon - talán a legkevésbé meglepő, hogy az építőipar is köztük van Forrás: Shutterstock

A cégalapítások száma csak három százalékkal emelkedett az első kilenc hónapban 2017 hasonló időszakához képes, így végeredményben tovább csökkent a működő vállalkozások száma: idén 500,6 ezer cég működött Magyarországon, ami két százalékkal kevesebb, mint tavaly októberben. Vagyis még mindig több cég szűnik meg, mint indul - mondta Keleti József, a Bisnode ügyvezetője.

Csak három iparágban nőtt a működő cégek száma: a kommunális tevékenységet folytató társaságoknál 4,4 százalékkal, az építőipari cégeknél egy százalékkal és a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén működő cégeknél 1,8 százalékkal.

A legnagyobb számszerű veszteséget tavalyhoz képest a kiskereskedelmi ágazat szenvedte el: 2018 októberében 52,4 ezer cég működött a területen, ami 3,6 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ha az arányokat nézzük, akkor a papíripar a nagy vesztes, ahol 4,83 százalékkal csökkent a vállalkozások száma. A legtöbb céget a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység vesztette, itt 3351 társaság szűnt meg, nem számolva a csődeljárásokat, felszámolásokat, végelszámolásokat vagy kényszertörléseket. Ebben az ágazatban ugyanakkor meglehetősen sok, 2245 új vállalkozást is alapítottak, vagyis a csökkenés abszolút értéke nem nagy. A legtöbb céget, 3709-et az építőiparban alapították.