Magyar startup fejlesztésével lesz okos egy társasház

Gyöngyös, társasház 3. emeletén éhezett halálra egy másfél éves gyermek.
Gyöngyös, társasház 3. emeletén éhezett halálra egy másfél éves gyermek.
Vágólapra másolva!
Miközben egy magyar cég fejlesztésével épül az első magyarországi okos társasház, az OTP Business Társasházi Pályázatán egymillió forintot nyert egy szegedi társasház – utólagos „okosításra".
Vágólapra másolva!

Egy hazai startup cég fejlesztései nyomán már épül az első „okos" otthonokból álló társasház, nemrég kezdődött az 54 lakásos Budapesti épület kábelezése.

Komplex számítógépes rendszer működteti majd a lakások fűtési és hűtési rendszerét, világítását, árnyékolását, a biztonsági rendszereket, de még az audiovizuális eszközöket is.

A fejlesztés tehát képes egyetlen közös platformon kezelni több teljesen különálló rendszert.

Például ha a kaputelefonon csöngetnek, a mobilon meg lehet nézni ki az, és be is lehet engedni.

Nem feltétlenül kell ugyanakkor új épületet felhúzni az okos megoldásokért. A szegedi társasház például az OTP Business Társasházi Pályázatán utólagos „okosításra" nyert támogatást.

A lakók egyebek mellett egységes IP hálózat kialakítására és a közösségi területek wifi lefedettségére pályáztak, hiszen élénk közösségi életet élnek az udvaron. Nyáron grilleznek, kártyáznak, vagy csak beszélgetnek. A wifi elérésnek köszönhetően viszont már akár zenét hallgatni vagy dolgozni is tudnak a szabadban. Biztonságukat pedig növeli a ház közösségi tereiben újonnan elhelyezett 8 kamera.

Az okos társasházakban a mobiltelefonokon, tableteken ellenőrizhető a kapun csengető személy képe, és a mobillal be is engedhető (képünk illusztráció) Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az intranetes hálózat később a tervezett napelem-rendszer ellenőrzésére is alkalmas lehet. Ezek a napelemek fognak energiát biztosítani a kiépített kamerarendszer, illetve a videó-kaputelefonok számára is.

A szegedi társasház azonban nem ezzel a pályázattal kezdte el az okos megoldások alkalmazását. Korábban digitális vízmérőórákat szereltek minden lakásba, miután úgy látták, hogy túl nagy a különbség a főmérőn mért- és az almérőkről összesített fogyasztás között. De a digitális megoldások mellett a közösségi élet „ősi" elemeiben is hisznek, hat éve például közösen építettek az udvarra kemencét.

Bár a közlemény nem említi, hogy mely cég megoldásáról van szó, a magyar piacon a Chameleon nevű startupnak van ilyen megoldása. Ez egy olyan komplex számítógépes rendszer, amely működteti a lakások fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket és az audiovizuális eszközöket. A rendszer régi lakásokba is telepíthető.