Lépett a LEGO: jönnek a közmunkások

'LOVE LEGO' Exhibition In Madrid  Spain madrid ENTERTAINMENT FAIR LOVE toys LEGO Exhibition In Madrid Show, LEGO, kiállítás, I love Lego, Spanyolország, Madrid
LOVE LEGO exhibition at the Palacio de Gaviria in Madrid, Spain on 9 Decembre 2018. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A nyíregyházi LEGO gyár néhány évvel ezelőtt még azzal küzdött, hogyan tartsa számon a több mint 10 ezer állásra jelentkezőt, de ma már ők futnak a jelentkezők után a munkaerőhiány következtében. Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR vezetője egy hazai lapnak arról beszélt, hogy egy új megállapodás keretében közmunkásokkal töltik fel az üres pozíciókat.
Vágólapra másolva!

A magyar munkavállalók nem flexibilisek, pedig az életünknek most már az egyik nagy mozgatórugója az, hogy az emberek képesek legyenek változtatni. A magyar embernek azt mondani, hogy ma itt dolgozol, holnap meg ezen a területen, az sok esetben nem egyszerű - mondta Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR vezetője a Pénzcentrum.hu-nak adott interjújában.

A cégnél 270 ember dolgozik szellemi állományban, 500 képzett kékgalléros. Összesen 1812-en vannak, akik direkt állományban dolgoznak, és 640-en kölcsönzöttek, akik ugyanazt a bért és juttatásokat kapják, mint az állományban lévők. Azonban további munkaerőre lenne szükségük. Az a réteg viszont, amelyik nem regisztrált náluk, azt nem is látják.

Tudják, hogy léteznek, de nem tudják őket megszólítani, ahogy a közmunkásokat sem, pedig próbálta őket elérni a cég.

Egy állammal közös pilot program keretében közmunkásokkal bővíti a LEGO-t készítő munkavállalók táborát a nyíregyházi cég Forrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

Most azonban a Pénzügyminisztériummal és a McKinsey tanácsadó céggel közösen elindítottak egy pilot programot Szabolcsban, amelynek keretében a közmunkán keresztül egy eddig számukra elérhetetlen csoportot tudnak megszólítani.

Minden egyes településen megszűrik az embereket, és a szegementáció végén a munkaügyi kormányzat tudni fogja, hogy melyik az a körülhatárolható csoport, amely akar és képes is dolgozni. 25 ezer ember van Szabolcsban közmunkában, és ennek 10-15 százalékát tartja alkalmasnak a szakember arra, hogy a LEGO gyárban dolgozzanak. A pontos kiválasztásban képességfelmérő tesztek és az emberekkel tartott beszélgetések segítenek. A céljuk, hogy így pótolják a szezonalitás miatti alkalmi munkaerőhiányt, de ennek az intézményi és a szabályozási hátterén még gondolkodnak.

Ha valaki tényleg tud és akar is dolgozni, annak lehetőséget adnak állományba kerülni.

A teljes interjú a Pénzcentrum.hu oldalán olvasható el.