Januártól olcsóbb lesz a tartós tej, mert 5 százalékra csökken az áfája

Sokan még ma sem tudják, mi az UHT és mi nem az
Vágólapra másolva!
2019. január 1-jétől, az elfogadott jogszabály szerint, az ESL (hosszabban eltartható) és UHT (ultrapasztőrözött) tejek olcsóbbak lesznek, mivel a forgalmi adó ezen termékek esetében 18 százalékról 5 százalékra csökken. A szaktárca a tej árának csökkenését és az ágazat fehéredését várja az intézkedéstől. Megkérdeztük a hazai áruházláncokat, hogy a változás után mire számíthatnak a vásárlók.
Vágólapra másolva!

A januári árváltozás kapcsán a CBA Budapesten tartott sajtótájékoztatót, ahol Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője hangsúlyozta:

az áruházlánc az áfacsökkentésből származó teljes árkedvezményt továbbadja a vásárlóknak, akik így január 2-tól alacsonyabb áron juthatnak majd a termékekhez.

Az ALDI a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan nem csupán az áfa csökkenéséből származó árelőnyt adja tovább vásárlóinak, hanem ezt meghaladó mértékben csökkenti az ESL és az UHT tej árait. Az ALDI-ban kapható tejek ára az áfa-csökkentés mértékét meghaladóan, legalább 13 százalékkal csökken.

Az áruházláncnál arra számítanak, hogy az UHT és az ESL tejek forgalma növekedni fog,

hiszen az ebbe a kategóriába tartozó tejek immáron nem drágábbak az eddig is 5 százalékos áfakulcs alá eső friss tejeknél. Ugyanakkor minőségben, megbízhatóságban az ESL és az UHT tej magasabb kategóriát képviselnek, ezért valószínűsíteni lehet, hogy a friss tej értékesítése csökken, hiszen a vásárlók ugyanazon az áron magasabb minőségű termékhez jutnak.

illusztráció Forrás: Zirig Árpád

Az Auchan döntése értelmében a magas hőmérsékleten kezelt UHT és ESL tej általános forgalmi adójának mérsékléséből adódó árcsökkenés 100 százalékát átadja vásárlóinak. Az áruházlánc azonban kiemeli, hogy az áfacsökkentés egyebek mellett nem vonatkozik a sűrített tejekre, a cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre és tejszínekre.

Ez az áfa-változás az Auchan termékválasztékából összesen 46 darab terméket érint.

A Lidl sajtóközleményéből is az derül ki, hogy a vállalat teljes mértékben érvényesíti áraiban a tejre vonatkozó áfacsökkentés hatását, sőt a tejek többségénél az adóváltozás mértékénél is nagyobb arányban viszi lejjebb fogyasztói árait.

Az áruházlánc a hazai piacon legnagyobb mennyiségben értékesített 1,5 százalékos UHT tejek esetében a vásárlók számára biztosítja a 15 százalékos árelőnyt a törvény életbe lépését követően. Ezen termékeknél a polci literenkénti árak a korábbi 175 illetve 199 forint helyett, 149 és 169 forintra mérséklődnek.

illusztráció Forrás: [origo]

A CBA sajtótájékoztatóján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára úgy vélte, az áfacsökkentés alapvető fontosságú a magyar tejipar szempontjából, a fogyasztók számára pedig a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent. Egy átlagos négyfős magyar család mintegy 45 ezer forintot fordít évente tejekre, az intézkedés számukra mintegy 6-7 ezer forint megtakarítást eredményezhet

Az Agrárminisztérium szerint az új termékkörök áfacsökkenése azért indokolt, mert az ESL tejek 100 százalékban hazai előállításúak és 30 százalékos piaci részesedésűek, az UHT termékek pedig 85 százalékban magyar gyártásúak és körülbelül 60 százalékos mennyiségben fogynak el a polcokról.

A forgalmi adó csökkenése elsősorban a fogyasztók számára hoz majd kedvező változást.

A friss tej adómérséklésénél ugyanis bebizonyosodott, hogy az áfacsökkentés szinte teljes mértékben megjelent a fogyasztói árakban, azaz olcsóbb lett a tej. Járulékos előnyként jelentkezhet majd a tej kereskedelmének és forgalmazásának fehéredése, vagy az időről- időre felbukkanó, külföldi, dömpingszerűen megjelenő termékek visszaszorulása.