Már több mint 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon

építkezés, , földmérő, tégla, betonozás, bukósisak, munkagép
Vágólapra másolva!
Romániában elbocsátásokkal járhat a minimálbér-emelés, emiatt Bukarestben óriási kormányellenes tüntetésekre készülnek. Eközben tovább folytatódik a Renault-botrány, a francia gazdasági miniszter azonban megvédte a csalással vádolt Carlos Ghosn cégelnököt. Magyarországon végleg eltűnhet az egyik legértékesebb gyümölcs, jó hír viszont, hogy a Ryanair új járatokat indít Budapestről és a MÁV-nál megkezdik az első új emeletes vonatkocsik összeszerelését. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Már több mint 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon

Történelmi szintre emelkedett a foglalkoztatottság. Az augusztus-októberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma először lépte át a 4,5 milliót, 4 millió 502 ezer volt, 57 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Míg 2010-ben a foglalkoztatási ráta 56 százalékon állt, ez az arány mostanra 69,8 százalékra emelkedett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezzel párhuzamosan 3,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta augusztus-október átlagában, ami 0,1 százalékos csökkenést jelent az előző időszakhoz képest. A munkanélküliek száma 5 ezer fővel csökkent az előző 3 havi átlaghoz, míg 11 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

Elbocsátásokkal járhat a minimálbér-emelés Romániában

A román kkv-k országos szövetsége által (CNIPMMR) novemberben készített közvélemény-kutatás szerint a munkáltatók 74,6 százaléka úgy véli, hogy a vállalkozások számára nehézséget fog jelenteni a minimálbér megemelése, 81,9 százalék pedig a differenciált minimálbér ellen foglal állást.

Illusztráció Forrás: robertharding/Ian Trower/Ian Trower

A kis- és közepes vállalkozások legalább fele elbocsátásokra kényszerülhet a minimálbér megemelése miatt. A válaszadók 52,2 százaléka nyilatkozta, hogy fennáll az elbocsátás kockázata, ha a minimálbér eléri a 2080 lejt, és bevezetik a 2350 lej értékű differenciált minimálbért a felsőfokú végzettséggel vagy legalább másfél évtizednyi szolgálati idővel rendelkező alkalmazottak esetében. A minimálbér-emeléssel járó gondok közé az elbocsátás után a versenyképesség visszaesését sorolta a legtöbb vállalkozó Romániában.

Újabb dél-koreai autóipari óriásberuházás jön Magyarországra

A dél-koreai tulajdonú, autóalkatrész-gyártó Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt.

Több mint 400 ezer háztartás részesül a tüzelőfa-támogatásból

A településektől október 15-éig beérkezett igények szerint 2886 önkormányzat 372 120 háztartása jelezte fűtőanyag igényét. A teljes támogatási összeg több mint 4,4 milliárd forint.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A BM által folyósított összegből az önkormányzatok gondoskodnak a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag biztosításáról az igénylők számára, akik már az idei téli fűtési szezonban átvehetik a tüzelőt.

Egyre több a magyar háztartások jövedelme

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint tovább javult a háztartások jövedelmi helyzete 2017-ben, ezzel párhuzamosan azonban a fogyasztási kiadásaik is emelkedtek.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Tavaly az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 644 ezer forint volt, 9,3 százalékkal magasabb, mint az azt megelőző évben, a nettó jövedelem pedig 1 millió 300 ezer forintot tett ki, ami 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reáljövedelem pedig 5,9 százalékkal nőtt 2016-hoz képest.

Pénzmosás gyanúja miatt razziáztak a Deutsche Bank irodáiban

A frankfurti ügyészség nyilatkozata szerint a csütörtöki nagyszabású akcióban hat épületet vizsgáltak át Frankfurt, Eschborn, illetve Gross-Umstadt városokban. Az ügyészség közlése szerint a nyomozás jelenleg a Deutsche Bank két dolgozójára összpontosít, egy 46 és egy 50 éves munkatársra, továbbá lehetnek még eddig nem azonosított más gyanúsítottak is.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Ők a Deutsche Bank ügyfeleinek segítettek offshore vállalkozások létrehozásában különböző adóparadicsomokban, ahová a Deutsche Bankhoz tartozó számlákról utalták át pénzt – anélkül, hogy ezt a pénzintézet jelentette volna.

Megérkeztek a MÁV első emeletes kocsijai

A MÁV-START 2019 végétől 11 darab nagykapacitású motorvonatot állít forgalomba a legforgalmasabb váci és ceglédi vasútvonalakon.

Illusztráció Forrás: MÁV-Start Zrt.

A Stadler által gyártott, KISS elnevezésű emeletes jármű első kocsiszekrénye megérkezett a Dunakeszi Járműjavítóba (DJJ), ahol a betétkocsik összeszerelését végzik.

Jövőre kevesebb hosszú hétvégénk lesz

Jóval nagyobb arányban esnek a hét közepére az állami ünnepek, illetve a hagyományos jelleggel pihenőnapnak számító egyéb ünnepek napjai 2019-ben, mint ahogy történt az 2018-ban.

Illusztráció Forrás: Kickstarter/Moon Pod

Viszont jövőre összességében kevesebb munkanap-áthelyezéssel kell számolni a munkavállalóknak. Így az éves szabadságot, hosszabb pihenéseket is ennek szem előtt tartásával érdemes megtervezni. Ezek az áthelyezések, illetve cserék mind az év második felében lesznek.

Végleg eltűnhet Magyarország egyik legértékesebb gyümölcse

Hazánk egyik legértékesebb gyümölcsét, a kajszit az utóbbi években súlyosan veszélyezteti a fapusztulás. A Magyar Mezőgazdaság beszámolója szerint olyannyira, hogy immár kérdésessé teszi az ültetvények gazdaságos fenntartását. A pusztulásért a csonthéjasok európai sárgulása, fitoplazmás betegsége lehet a felelős.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, Magyarországon 2017-ben 4971 hektáron termesztettek kajszit, ez valamennyivel nagyobb terület, mint az előző két évben. A kajszibarack termelési értéke folyóáron 7,1 milliárd volt 2017-ben.

Óriási károkat okozott a kaliforniai erdőtűz

A tűzvésztől leginkább sújtott Butte megye területén 29 áldozat volt. A CoreLogic kiadta elemzés szerint a lakóingatlanokban az állam ezen területén a korábbinál jóval nagyobb, mintegy 9 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

Illusztráció Forrás: rocco constantino/Shutterstock

Ezzel párhuzamosan Los Angeles környékén is tűzvész tombolt („Woosley Fire"). Ismert hollywoodi sztárok és más hírességek malibui luxusrezidenciái éppúgy leégtek, mint más otthonok. Itt az ingatlanokban keletkezett kárérték 5,5 milliárd dollárra rúg. Kalifornia ingatlanpiaca így összesen 14,5 milliárd dollárnyi kárt szenvedett el a tűz miatt.

Budapestről indít újabb járatokat a Ryanair

Hat új útvonalat nyit a 2019-es nyári menetrendi időszakban a Ryanair ír diszkont légitársaság Budapestről és két új Boeing 787-800-as érkezik a ferihegyi bázisra.

Illusztráció Forrás: AFP/Andreas Arnold

A légitársaság az olaszországi Bariba, Cagliariba és Riminibe, az írországi Corkba, a spanyolországi Sevillába, valamint Görögország második legnagyobb városába, Thesszalonikibe indít új járatokat.

Nagyot esett a benzin ára

A héten kétszer is csökkent az üzemanyagok ára. A benzin összességében 11 forinttal, míg a gázolaj 16 forinttal lett olcsóbb. Emellett tavaly októberi szintre, 57,97 dollárra esett a Brent olajfajta ára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból kiderült, hogy a harmadik negyedévében a beruházások volumene 22,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentéséből pedig megtudhattuk, hogy a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya öt százalékra mérséklődött, míg a személyihitel-kihelyezések új rekordot érnek le, mert a Világgazdaság számításai szerint az új szerződések összege idén már meghaladja a 450 milliárd forintot.