Ki kit vett meg? Az év legnagyobb cégfelvásárlásai

üzletember
Vágólapra másolva!
A vállalati tranzakciók (felvásárlások és összeolvadások – M&A) látványosan erős évet produkáltak 2018-ban, dacára a napról napra hallható bizonytalanságoknak. A vállalatvezetők azonban inkább a hosszú távú lehetőségekre figyelnek, vagyis sokakat nem tudtak eltántorítani az időszakos kellemetlenségek. Ráadásul egyre inkább úgy látszik, hogy a piaci volatilitás kitartóan velünk marad, vagyis sokakban az is fölmerülhetett, nem érdemes várni a nyugodt időszakra – derül ki a Baker McKenzie év végi jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A teljes 2018-as lezárt felvásárlások és összeolvadások értéke a jelenlegi várakozás szerint 3300 milliárd dollár körüli szintet tesz ki, és a legizgalmasabb területnek a feltörekvő piacok számítottak. Jövőre pedig az elemzők szerint tovább folytatódhat a lendület, főleg hogy számos 2018-as üzletet majd csak 2019 első felében zárnak le.

Ehhez jön még, hogy az alapvető gazdasági feltételek kitartóan erősek maradnak, noha a jelentés szerint a makrogazdasági tényezők ösztönző hatása elkezdhet gyengülni az év második felében. A Baker McKenzie ezek alapján úgy számol,

2019 teljes M&A aktivitása 2900 milliárdos lesz, de 2020-ra 2300 milliárdig lassulhat a teljes érték.

A jelentés szerint a legaktívabb iparágak között a fogyasztói szektorra, a technológiára, valamint a kommunikációra és a pénzügyi területre lesz majd érdemes figyelni.

A 2018-as év erejét igencsak támogatták a megaüzletek, melyek legalább 5 milliárd dollár értékűek voltak. Ezekben az üzletekben olyan óriások vettek részt, mint az amerikai Comcast kábeltársaság, a T-Mobile vagy a japán Takeda gyógyszergyártó.

A cégvezetők a lehetőségekre fókuszáltak a rövidtávú pánik helyett Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Az idei év kiemelkedő üzletei között egyértelműen helyet kell kapnia a Time Warner és az AT&T közti 85 milliárdos üzletnek, még akkor is, ha itt az amerikai hatóságok ellenkezése problémát okozhat. Emellett meg kell említeni, hogy a CVS Health felvásárolta az Aetna egészségügyi céget 69 milliárd dollárért, illetve a United Technologies a Rockwell Collinst 30 milliárdért.

Szintén a médiapiacon folyik az a gigaüzlet, amelynek értelmében a Walt Disney megveszi a 21st Century Foxot.

A nagyjából 85 milliárd dolláros üzlet egészében azonban majd csak a jövő év közepén zárulhat le.

Mivel 2018 negyedik negyedévéről még nincsenek végleges adatok, ami biztosan elmondható, hogy az év harmadik negyedévéig a globális M&A aktivitás új rekordot ért el, és 37 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet.

A vizsgált időszakban több mint 100 megaüzletet kötöttek, összesen 1400 milliárd dollár értékben, ami a teljes érték nagyjából 43 százalékát tette ki.

Az év első kilenc hónapja azért is volt jelentős, mert a határokon átívelő M&A-k 1300 milliárdos összértéke a legmagasabb volt 2007 első három negyedéve óta.