Felmentették a csalással vádolt Tesco-alkalmazottakat

Tesco
Győr, 2017. szeptember 8. A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Két volt Tesco alkalmazottat azzal vádoltak, hogy ők tervelték ki azt a csalássorozatot, amely a legnagyobb pénzügyi válságba taszította a céget. Az ügyet most ejtették, mert a vádak nem bizonyultak túlságosan megalapozottnak.
Vágólapra másolva!

A bíróság felmentette Chris Bush és John Scouler korábbi Tesco alkalmazottakat, akik a vád szerint 2014-ben részt vettek egy csalássorozatban és az ezt követő botrány miatt a Tesco 1,5 milliárd fontot veszített piaci értékéből.

illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A botrány akkor robbant ki, amikor egy Tesco dolgozó azt kezdte terjeszteni, hogy a Tesco könyvelését finoman szólva is manipulálják annak érdekében, hogy jobb számokat tudjanak felmutatni a befektetőknek. Dave Lewis vezérigazgató ezután vizsgálatot kezdeményezett, amely kiderítette, hogy nagyjából 250 millió fonttal valóban megnövelték a bevételt az ügyes könyvelők.

A Tesco akkor Chris Busht és John Scoulert vádolta meg csalással,

de a bíróság most felmentette őket, mert a vád nem tudta bizonyítani, hogy bármilyen közük lett volna az esethez. A Tescónak a 2014-es eset után 129 millió fontnyi kártérítést is fizetnie kellett.