Minden ötödik internetező szemétbe csomagolja az ajándékokat

karácsonyi ajándékok
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Hazánkban egy átlagos ember évente 500 kilogramm szemetet termel és ebből a karácsony erősen kiveszi a részét. A Jófogás online kutatása közel négyezer embert kérdezett arról, hogy mennyi csomagolópapírt használnak ajándékozáskor, tisztában vannak-e ennek környezeti hatásával.
Vágólapra másolva!

Átlagosan évi 95 kilogramm papírt használunk el, ennek fele a termékek, áruk csomagolóanyaga.

A globális évi papírfelhasználás mintegy 370 millió tonnára tehető,

amelynek szintén felét termékcsomagolások teszik ki. Míg bizonyos áruk esetében a csomagolás sokszor elkerülhetetlen, az ajándékozásnál ez inkább hagyomány, mint szükség.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Caroline Seidel

A megkérdezettek 37 százaléka szerint azért fontos a csomagolás, mert mutatja, hogy törődtünk az ajándékkal, 34 százalékuk szerint pedig egyszerűen így szebben mutat.

Minden ötödik kitöltő udvariatlanságnak tartja a csomagolás nélküli ajándékozást,

6 százalékuk pedig bevallotta, hogy a csomagolás élményét szereti. Nagyon kevesen, százból csupán ketten gondolják azt, hogy a csomagolás egyáltalán nem fontos.

Olyan egyszerű! Válts papírtáskára, vagy dobozra!

Ez a legegyszerűbb csere, amit idén karácsonykor tenni lehet: körülbelül 50 ezer fát menthetünk meg évente, ha csomagolópapír helyett más megoldást választunk. Csak Angliában annyi csomagolópapírt használnak fel az ünnepekkor, amivel kilencszer körbetekerhetnénk a Földet.

Illusztráció 123RF

Az online kutatás szerint a megkérdezettek 98 százaléka fontosnak tartja a csomagolást. Nem baj, ha csomagolunk, csak tegyük okosan!

A válaszadók harmada díszdobozba vagy ajándéktáskába rejti a meglepetéseket idén karácsonykor, melyek kiváló alternatívái a csomagolópapírnak, hiszen újra lehet őket használni és ugyanolyan csinosan mutatnak a fa alatt, mint a papírba csomagolt ajándékok.

A gyerekeknek érdemes egy-egy díszes papírdobozt venni és évről-évre ebbe rejteni az ajándékokat. Így évente több ezer forintot és jó pár csomagolással töltött percet is megtakarítasz, ráadásul a környezetedet is véded.

Minden ötödik kitöltő „szemétbe" csomagol

A kitöltők közel kétharmada csomagol. Minden egyes ajándékot, külön-külön. Az ünnepek után a csomagolópapírok többféleképpen végzik.

Szerencsére a válaszadók több mint negyede újra felhasználja a papírokat egy következő ajándékozáskor

és 53 százalékuk a szelektív gyűjtőbe dobja a csomagolást az ünnepek után. Azonban rossz hír, hogy minden ötödik elégeti, vagy a kukába dobja a csomagolópapírt, így gyakorlatilag sokan tudtuk nélkül ugyan, de szemétbe csomagolják a kedves ajándékokat.

A válaszadók 53 százaléka nem gondolja, hogy az ajándékok csomagolása környezetszennyező. 48 százalékuk belátja, hogy árt a természetnek a felesleges csomagolás, mégis csupán százból négy ember nem csomagolja be idén egyáltalán az ajándékokat.