Egészségpénztárba fizetni kifejezetten jó befektetés

bankjegy bankjegytömb húszezres papírpénz pénz pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás készpénzhasználat
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az év végén nemcsak a karácsonyi előkészületekre érdemes figyelmet fordítani, hanem a pénzügyekre is, ezen belül az öngondoskodásra. Bár a pénztári juttatások adóztatása jelentősen átalakul jövőre, az nem változott, hogy a pénztártag adókedvezményt vehet igénybe saját befizetései után. Jövőre saját befizetésnek minősül a munkaadói juttatás is – hiszen a pénztártag bérként adózik majd utána –, vagyis arra is érvényes lesz az adókedvezmény.
Vágólapra másolva!

A kedvezményt azonban már az idén érdemes igénybe venni. A szabályok szerint a saját befizetések után 20 százalék adókedvezmény jár, amelyet a tag saját számláján ír jóvá az állam. A kedvezmény valamennyi pénztári befizetés esetében mindösszesen 150 ezer forint lehet – vagyis egy rész mehet az egészségpénztárba, egy rész a nyugdíjpénztárba.

Mivel nincs kikötve, hogy mikor kell a befizetéseket teljesíteni, ezt akár december utolsó napjaiban is megtehetik a tagok – amikor az év végi jutalom, extra kiegészítés vagy bónusz a számlára érkezik.

A kedvezményt a következő adóbevallásban, vagyis 2019 májusában kell kérni.

A nyugdíjpénztár esetében a hosszú távú öngondoskodás a cél, az egészségpénztáraknál viszont akár rövid távon is profitálhat a tag a befizetésből. A fontos, hogy még idén beérkezzen a Pénztárakhoz a befizetésünk, így tájékozódjunk alaposan a választott befizetési módok teljesítési határidejéről.

Ha ugyanis decemberben befizet adott összeget, a bevallásában ezt néhány hónappal később már jelezheti is, a pénz pedig hamar meg is fog érkezni a számlájára. Vagyis nagyjából fél évet kell várnia, és a befizetése máris húsz százalékkal gyarapodik. Ez azért fontos, mert az egészségpénztári számlán nem jellemző a jelentős felhalmozás, a tagok az adott évben befizetett összeg jó részét fel is használják. Ez azt jelenti, hogy a pénztári befizetés után járó kedvezmény felhasználására sem kell várni.

Ha pedig lekötjük legalább 2 évre megtakarításunkat, akkor további 10 százalék adókedvezményt kapunk.

A pénztári költések az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének adatai szerint jelentősek: az első kilenc hónapban 6,9 millió alkalommal fizettek pénztári megtakarításaikból gyógyszert, gyógyászati segédeszközt vagy valamilyen ellátást, és ezek értéke elérte a 34 milliárd forintot. Ez 29 százalékos bővülés az egy évvel ezelőtti, hasonló időszak adatához képest.

Illusztráció Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A nyugdíjpénztárak esetében is megéri elgondolkodni a plusz befizetéseken. Itt ugyan nem lehet felhasználni azonnal a befizetett összeget, de hosszú távon jelentős összeget halmozhat fel a pénztártag. A befizetésekhez nem lehet hozzáférni – csak ha keményen adózik a tag az összeg után – de tíz év elteltével a kamat adómentesen felhasználható.

Mivel jövőre már a munkaadói befizetések után is jár adókedvezmény, érdemes átszámolni, mekkora keret marad a saját befizetésekre.

Mindösszesen 150 ezer forint kedvezmény jár.

Ha a munkaadó havonta tízezer forintot fizet be valamilyen pénztári számlára, akkor ebből a keretből elmegy 120 ezer forint egész évre, a pénztártagnak így saját befizetésre már jóval kisebb kerete lesz.

Érdemes ezért a munkaadói befizetéseket vagy annak egy részét nem az egyéni számlákra csatornázni, hanem úgynevezett célzott szolgáltatásra elkülöníteni. Ez esetben a befizetett összeget adott szolgáltatásra lehet felhasználni – például évenkénti egészségügyi szűrésre – és a pénz nem az egyéni számlákra, hanem egy elkülönült számlára megy. Ez után nem jár adókedvezmény, vagyis a 150 ezres keret részben vagy egészben megmarad. A célzott szolgáltatások adózása nem a bér szerint megy, hanem az idei szabályok szerint 40,71 százalék adót kell fizetnie a munkaadónak.