A katásoknak fontos lehet ez a bejelentés

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Amennyiben a katás vállalkozó idei bevétele nem haladja meg a 12 millió forintot, de a 8 milliót igen, ezért elveszítette az alanyi adómentességi lehetőségét, úgy lehetősége van 2019-re választania az alanyi adómentességet. Az áfás körből tehát vissza lehet lépni az áfamentes körbe. Ezt azonban legkésőbb 2018. december 31-éig be kell jelenteni az adóhatóság részére.
Vágólapra másolva!

Öt éve vezették be a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), amely rövid idő alatt a kisadózók körében a legnépszerűbb lett:

idén novemberben már több mint háromszázezren katáztak, vagyis minden harmadik vállalkozás választotta ezt az adófizetési módot.

A katát egyéni vállalkozó, egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és ügyvédi iroda illetve a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság választhatja, akár megalakuláskor, akár meglévő cégként. A főállású katás vállalkozók havi 50 ezer forint adót fizetnek, de a 75 ezer forintos magasabb összeg választásakor magasabb összegű nyugdíjellátást kapnak majd. A főállásúnak nem minősülő kisadózó havi 25 ezer forint adót fizet.

Mindez évi 12 millió forintos bevételig igaz. Ha ezt az összeget a bevétel meghaladja, akkor a meghaladt részre 40 százalékos mértékű adót kell fizetni.

Érdemes számolniuk a 8 milliós éves bevételt meghaladó katásoknak, hogy jövőre ismét alanyi adómentesek lehetnek-e az új szabállyal, ezt viszont az idei év végéig be kell jelenteniük Forrás: Shutterstock

Fontos változás, hogy jövőre, azaz 2019-től, az áfa törvény módosításából adódóan

az alanyi adómentesség értékhatára évi 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik.

Ha az adóalanynak a 2018 évi bevétele nem haladja meg a 12 millió forintot, de a 8 milliót igen, úgy lehetősége van a katás vállalkozónak 2019-re választania az alanyi adómentességet. E választását azonban legkésőbb 2018. december 31-éig be kell nyújtania az adóhatóság részére.

Azon adóalanyoknak, akik a gazdasági tevékenységüket 2019. január 1-jét megelőzően kezdték, azonban nem alkalmazták, nem alkalmazhatták, vagy év közben a 8 milliós bevétel átlépése miatt elveszítették az alanyi adómentességet 2018-ban, választhatják 2019-től az alanyi adómentességet abban az esetben, ha a bevételük sem a 2018. naptári évben ténylegesen, sem a 2019. naptári évben ésszerűen várhatóan nem fogja meghaladni a 12 millió forintnak megfelelő pénzösszeget.

Így az olyan adóalanyok számára is lehetőség nyílhat az alanyi adómentesség alkalmazására, akiknek 2018. évi bevétele a 8 millió forintot túllépte ugyan, de a 12 millió forintot nem haladta meg.

A témával részletesebben is foglalkozik a Növekedés.hu oldala.