Itt a fordulat, újra 60 dollár alatt a kőolaj ára

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bekopogtatott a medve az amerikai olajpiac ajtaján. A WTI típusú nyersolaj úgy csúszott bele a medvepiacba, hogy mindössze öt héttel ezelőtt még közel négyéves csúcson állt. Az elmúlt időszak kilengései azonban mélyre nyomták az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Pénteken már 60 dollár alá is lecsúszott a decemberi szállítású WTI típusú amerikai olaj hordónkénti árfolyama, miután csütörtökön 1,7 százalékos csökkenéssel lement 60,67 dollárig, amivel a kilencedik egymást követő veszteséges napot hozta össze a nyersanyag. Ezzel pedig a WTI már 20,6 százalékos mínuszban van az október 3-án elért csúcsához képest, vagyis medvepiaci tartományba csúszott – medvepiacról általában akkor beszélünk, amikor legalább 20 százalékot csökken az árfolyam a legutóbbi csúcsához képest.

Megérkezett a fordulat

Az október egyébként általában is komoly fordulatot hozott az olajpiacon, miután a nyersanyag nagyot ralizott az év megelőző időszakaiban. A korábbi drágulást jelentős részben az fűtötte, hogy a befektetők megijedtek attól, hogy a Donald Trump amerikai elnök újabb szankciókat vet ki Irán ellen. Ezzel együtt az amerikai palaolaj-kitermelés, illetve az USA erős gazdasági teljesítménye szintén feltornászta az árat – írja a MarketWatch.

Végül október 3-án a WTI felment 76 dollár fölé, míg a globális benchmarknak számító Brent megütötte a 86 dolláros árfolyamot.

A Brent egyébként több mint 18 százalékos mínuszban van az akkori tetőponthoz képest.

A WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindez pedig azt eredményezte, hogy a Szaúd-Arábia által vezetett OPEC és szövetségesei (különösen Oroszország) úgy döntött, megemeli a kitermelését, elkerülve a szankciók esetleges kellemetlen hatásait. Az amerikai kormány egyébként ebben a hónapban nyolc országnak engedélyezte, hogy retorziók nélkül folytathassa – ideiglenesen – az iráni olaj importját.

A bika kimúlása

Az amerikai WTI olaj idén eddig 0,5 százalék körüli pluszban volt a csütörtöki záráskor, míg a Brent 6,1 százalékos emelkedést produkált eddig 2018-ban.

A csütörtöki medvepiaci zárás azonban arra utal, hogy október elején véget ért a bikapiac, lezárva ezzel a 324 napig tartó felfutást, amely 2017. június 21-én kezdődött.

Ezzel egyébként az olajpiaci bika a leghosszabb menetelést produkálta azt követően, hogy 2015. január 28-án véget ért egy 350 napos emelkedési időszak.

Azzal, hogy az olaj belépett a medvepiaci tartományba, az újabb bikapiachoz arra volna szükség, hogy az árfolyam 20 százalékot izmosodjon a medvepiaci mélyponthoz képest. Mindazonáltal még szeptemberben érkezett olyan elemzés, amely megjósolta az amerikai olaj árfolyamának lehetséges bezuhanását, viszont arra figyelmeztetett, hosszabb távon további emelkedés jöhet a WTI piacán.