Már a 40 év feletti hazai munkaerőt is elszívják a külföldi cégek

München, Marienplatz, főtér, óváros
Vágólapra másolva!
Bár több százezer magyar él és dolgozik külföldön, ez a fajta mobilitás a fiatalabb korosztályokra jellemző inkább. Egy tavalyi felmérés alapján a 19 és 29 év közöttiek 37 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát. 30 és 44 év között ez már csak 15, a 45 és 59 év között pedig már csak 13 százalék tervezi elhagyni az országot, míg 60 év felett ez az arány 2 százalék mindössze.
Vágólapra másolva!

Pedig az idősebbeket is keresik: egy angliai takarító álláshirdetésnél például, ahol azonnali kezdéssel irodákban, óvodákban, magánlakásokban lehet dolgozni, kifejezetten előnyt jelent , ha a jelentkező elmúlt már 40 éves és van 1-3 éves munkatapasztalata, továbbá B kategóriás jogosítványa. Ezzel a munkával forintba átszámolva nettó 350 ezer forintot lehet keresni, és még angolul sem kell tudni hozzá, a cég pedig kedvező szálláslehetőséget is kínál a dolgozójának.

Egy másik példában egy folyami hajóra várnak fodrász-szobalányt, aki a fodrász feladatok ellátása mellett feltölti a minibárt, ágyneműt cserél, mos és kitakarítja a kabinokat. Itt már kell tudni angolul, vagy németül, és előny a szakmai múlt is, cserébe itt már átszámolva, borravalóval együtt nettó 386-418 ezer forint közötti fizetés érhető el, a lakhatást és az étkezést értelemszerűen biztosítják.

A hazai bérek duplájáért lehet idősgondozást is vállalni a nyugati országokban, átlagosan havi félmillió forintos nettó fizetésért, ingyen szállással, esetenként ellátással is. Itt már ismerni kell a helyi nyelvet.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint

rengeteg olyan állást hirdetnek, ahol tapasztalat és képesítés nélkül is el lehet helyezkedni, miközben elég jól fizetnek.

Egy németországi pékségben havonta nagyjából bruttó 546 ezer forintnak megfelelő fizetés érhető el takarítói munkakörben, mellé szállást és kedvezményes vásárlást is kínálnak a pékség termékeiből. Az egyetlen elvárás a német nyelvtudás.

München például mindössze 7 órányira van Budapesttől, akár autóval, akár vonattal Forrás: S.Borisov / Wikipedia

Egy hollandiai csomagoló állásban bruttó 468-514 ezer forintnak megfelelő bér mellé túlóra- és műszakpótlékot, illetve nyolc százalék vakációpénzt kínálnak, szállással és biztosítással. Elég angolul tudni, nem kell semmilyen képzettség vagy tapasztalat.

Ausztriában akár azonnali kezdéssel keresnek betonépítőket, aszfaltozókat, átszámítva több mint 4200 forintos órabérért, amelyhez napi nagyjából 8500 forintos kiegészítés társul, azaz havonta bruttó 842 ezer forintnak megfelelő összegért lehet elhelyezkedni. Mindezt bejelentetten, biztosítással és a cég segít a szálláskeresésben is. Német nyelvtudás és némi munkatapasztalat elkel.

Írásunk a Pénzcentrum.hu cikke alapján készült, mely számtalan további külföldi munka példát is megemlít.