Kínában kijelölték a jövő üzleti irányát

China's Alipay mobile payment introduced in Denmark China Chinese mobile payment Alipay Alibaba
--FILE--Customers use Alipay's facial recognition payment service of Alibaba Group at a restaurant in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 2 September 2017. The world's leading mobile payment platform Alipay was launched in Denmark on Monday, enabling its Chinese users to enjoy its fast and convenient payment service when they travel to the Nordic country. Operated by Ant Financial Services Group, an affiliate company of China's Alibaba Group, Alipay users can hail a taxi, book a hotel, buy movie tickets, pay utility bills, make appointments with doctors, or purchase wealth management products directly from within the app.
Vágólapra másolva!
Bejelentette a jövőt Kína legfontosabb online fizetési platformjának üzemeltetője. Az Alibaba leányvállalatának számító Ant Financial szerint ugyanis a pénzügyi cégeknek nyújtott komplex technológiai szolgáltatások jelentik majd a következő időszak legfontosabb üzleti területét, miután az Alipay már megágyazott a sikernek.
Vágólapra másolva!

Az Alibaba egy leányvállalat, az Ant Financial, segítségével működteti az úgynevezett Alipay online fizetési megoldást, amely mára Kína legnagyobb ilyen platformjává nőtte ki magát, hiszen több mint 700 millió aktív felhasználója van. Jelenleg az Alipay az Ant Financial vezető üzletága, azonban a vezérigazgató a CNBC-nek úgy nyilatkozott, ez a jövőben meg fog változni.

A kínai óriás ugyanis éppen nemrég jelentett be egy új márkát, amelyen keresztül a vállalat technológiai megoldásokat fog értékesíteni különféle pénzügyi cégeknek. Az Ant Financial eddig is számos technológiába fektetett be, például a blokkláncba, amely a bitcoin mögött is áll. Az Ant maga egyébként nem fejleszt saját kriptovalutát, de erősen érdeklődik a mögöttes technológia iránt.

Pénzügy és technológia

Eric Jing, az Ant vezérigazgatója úgy nyilatkozott, a vállalata elsősorban technológiai cégként tekint magára, és

az Alipay csak az első lépés volt ahhoz, hogy megmutassák, mit lehet elérni a technológiával.

Hozzátette, az Ant Financial az első pillanattól egy technológiai cégként pozícionálta magát, de korábban meg akart róla bizonyosodni, hogy olyan eljárást használ, amely valóban innovatív, példaértékű, valamint újra tudja definiálni a pénzügyi szolgáltatásokat a fogyasztók számára.

Az Alipay csak a kezdet volt a technológiai fejlődésben Forrás:AFP/Imaginechina/Zhang Jinggang

Jelenleg a fizetési számlák adják az Ant bevételeinek több mint 50 százalékát, de ezek szerepe a jövőben csökkenhet – tudta meg a CNBC. Noha a menedzsment egyelőre úgy számol, hogy az Alipay még jó ideig a legfontosabb fogyasztói termékük lesz, hosszú távon egyértelműen a technológiai szolgáltatásokat helyezné előtérbe a vállalat.

Kínában egyébként két hatalmas online fizetési platform versenyez egymással. Az Alibabához tartozó Alipay, illetve a másik technológiai óriás, a Tencent által futtatott WeChat Pay.

Az elmúlt időszakban viszont mindkét megoldás felkeltette a hatóságok figyelmét. Sokáig ugyanis a pénzügyi technológiában (fintech) utazó cégek egyáltalán nem kerültek föl a szabályozók radarjára, és így ezek a vállalatok könnyedén árusíthattak pénzügyi termékeket is, beleértve a mikrohiteleket, de működtettek pénzpiaci alapokat is.

Folyamatos fejlődés

Mostanra azonban a szabályozók elkezdtek aggódni az esetleges kockázatok miatt. A kínai jegybank például ebben a hónapban olyan új szabályozást indítványozott, amely sokkal szigorúbb tőkekövetelményeket írna elő az Ant Financialnek és a társainak.

Az új szabályok várhatóan 2019 első felében lépnek majd érvénybe.

Jing azonban úgy látja, a szabályozó hatóságok nem akarnak keresztbe tenni a cégeknek, sokkal inkább támogató szerepet töltenek be az egész fintech szektor számára.

Egyelőre nem készül tőzsdére az Alibaba leányvállalata Forrás: 123rf.com

Az elmúlt időszakban számos spekuláció látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az Ant Financial tőzsdére léphet – mint a világ egyik legértékesebb magánkézben lévő technológiai cége. A számítások szerint a vállalat jelenlegi értéke 150 milliárd dollár. Jing azonban jelezte, a cége soha nem határozott meg menetrendet az IPO-hoz.

A vezérigazgató közlése szerint az Ant most elsősorban két dologra fókuszál. Az egyik a technológiák fejlesztése, a másik pedig ezek használata, annak érdekében, hogy minél több emberhez jussanak el a megoldásaik. Hozzátette,

az IPO csak egy lépés a fejlődés útján, vagyis természetes dolog, de egyáltalán nem ezt tűzték ki végső célként.

Az Ant Financial valódi célja az, hogy a lehető legtöbb embernek nyújtson szolgáltatásokat.