Újra divatba jöhet egy klasszikus menedékeszköz

jen, Japán, deviza
Vágólapra másolva!
Manapság a japán jen igen nehéz helyzetben van. Bár a világpiacokon érzékelhető negatív hangulat felértékelné a szerepét klasszikus menedékeszközként, azonban a hazai kellemetlenségek mégis visszahúzzák. Vagyis az elmúlt időszakban a jen nem mozdult el érdemben – legalábbis egyelőre.
Vágólapra másolva!

A kérdés az, mi segíthet jövőre a japán jennek új erőre kapni. Egyes devizastratégák szerint a válasz egyszerű: ha más piacokon beindul a pánik – írja a MarketWatch. Aaron Hurd, a State Global Investors portfólió menedzsere szerint például ha a részvénypiacok igazán beszakadnának, az erősen megtámogatná a jent. A japán fizetőeszköz számára ez volna a lehető legjobb forgatókönyv – tette hozzá.

A jen egyébként az elmúlt időszakban igencsak olcsó volt, ráadásul a jövő év komoly nehézségeket tartogat a szigetország számára – mondja a stratéga. Legutóbb a harmadik negyedéves GDP-adat következetlen gazdasági növekedésre utalt, és

a japán gazdaság mindössze 0,3 százalékkal bővült éves alapon

– ezzel nemcsak alulmúlta az elemzői várakozásokat, de negyedéves összevetésben még zsugorodott is a japán GDP.

Ha pedig jövőre valóban életbe lépne a régóta tervezett forgalmiadó-emelés – 8-ról 10 százalékra –, az még egy csapást jelenthetne a jennek – tette hozzá Hurd. Ráadásul ez a japán jegybankot is nehéz helyzetbe hozná, főleg hogy Haruhiko Kuroda kormányzó éppen nemrég közölte, az ország ultralaza monetáris politikája várhatóan nem fog megváltozni a belátható jövőben.

A dollár tündöklése

A jen speciális helyzetét az adja, hogy a deviza klasszikus menedékeszköznek számít a befektetők körében – részben a bőséges likviditása miatt. Mi több, a japán befektetők, biztosítótársaságok és nyugdíjalapok maguk is rendre jent vásárolnak, ha beüt a baj, tovább fokozva ezzel a fizetőeszköz erejét.

Idén a dollár lett az egyik kedvenc menedékeszköz Forrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

Mindazonáltal a részvénypiacok elmúlt időszakban produkált felfordulása nem tudta felpörgetni a jent. Annak ellenére, hogy egyre többen aggódnak a kereskedelmi háború hatásai miatt, kiegészítve ezt a világgazdaság lassulásával is, az amerikai dollár még mindig 1 százalék körüli pluszban van idén a japán deviza ellenében.

A megoldást részben abban lehet keresni, amit egyes iparági szakértők mondanak, jelesül hogy az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus, illetve az Európában és máshol is érzékelhető politikai bizonytalanságok

jobban támogatják az amerikai dollárt, mint menedékeszközt

– legalábbis időszakosan.

Menedékek versenye

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jen szerepe alapvetően változott volna meg. A piaci szereplők arra számítanak, hogy miként az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan egyre inkább a szigorítási ciklusának végére ér, az amerikai gazdaság teljesítménye pedig jövőre érezhetően lelassul, úgy veszít majd vonzerejéből a zöldhasú is. Ehhez jön még, hogy egyes befektetők azzal kapcsolatban is aggódnak, hogy az amerikai kereskedelmi és költségvetési hiány újra napirendre kerül, tovább nehezítve ezzel a dollár helyzetét.

Mindez pedig azt eredményezheti, hogy az olyan hagyományos menedékeszköz-devizák, mint a japán jen vagy a svájci frank újra magukra találhatnak.

Következésképpen bár a dollár mögött még mindig vannak igen jelentős támogató tényezők a devizapiacon – különösen ahogy fokozódik a kockázatkerülés –, minden okunk megvan feltételezni, hogy a jen és a frank felülteljesítők lesznek 2019-ben az amerikai fizetőeszközzel szemben – foglalta össze a kilátásokat Jane Foley, a Rabobank devizastratégája.