Gyorsan kimerült az építőipari pályázat kerete

építkezés, , földmérő, tégla, betonozás, bukósisak, munkagép
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Százhatvannyolc kérelem érkezett a támogatási programra, összesen 18,8 milliárd forint értékben – írja a Világgazdaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtóosztályára hivatkozva. A 8 milliárd forintnyi keret, melynek célja az építőipari ágazatban működő cégek technológiai korszerűsítése, illetve hatékonyság növelése volt, kimerült. Már fel is függesztették az október 15-től november 5-ig meghirdetett pályázati lehetőséget.
Vágólapra másolva!

A szakértők ugyanakkor abban bíztak, hogy nem fogy el ilyen hamar a keret. Ezt arra alapozták, hogy sok vállalkozás panaszkodott, miszerint a jogosultsági feltételeknek nehezebb megfelelni, mint az előző, szintén 8 milliárdos pályázat kiírásának. Főként az a feltétel okozott gondot a vállalkozóknak, amely előírta, hogy az utolsó lezárt üzleti év gazdálkodási adatai alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi átlagkeresetének el kell érnie a bruttó 227 ezer forintot. Annak ellenére jelentett ez gondot, hogy ez az összeg amúgy megfelelt az építőipari ágazat átlagbérének.

Ez a feltétel azért született, mert a kormány deklarált célja volt, hogy a legalább átlagbért fizető vállalkozásokat segítse vissza nem térítendő támogatással.

Ezzel a szakmai érdekképviselet is teljes mértékben egyetértett. A TEÁOR szám alapján a pályázatra nagyjából négyezer vállalkozás pályázhatott.

Az építőipar állami támogatása további ütemekben jövőre és azt követően is folytatódik Forrás: Origo

A februári 8 milliárdos keretre 14 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett 137 kérelmezőtől. A mostani körben legalább 25, legfeljebb 400 millió forintot igényelhettek a 10–250 főt foglalkoztató cégek.

A két, egyenként 8 milliárdos pályázattal megalapozott, együttesen 28 milliárd forintos állami támogatást nyújtó program Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint

körülbelül 30 milliárd forintnyi beruházást generál már az első két körben,

de jövőre és azt követően további 6 plusz 6 milliárd forint ütemezett támogatás várható még.

Cikkünk a Vg.hu írása alapján készült.