Devizapiaci rekordot hozott a vámháború

Kína jüan IMF gives RMB strong weighting in currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 26 August 2015. The IMF on Monday (30 November 2015) gave a major vote of confidence to China and its reform efforts, giving the renminbi greater weighting than the yen or pound as it included the currency in its elite basket of reserve currencies. The vote by the board to make the renminbi the fifth currency in the basket used to value the IMF's own de facto currency followed months of deliberation at the fund and years of lobbying by a Beijing eager for the recognition. The renminbi will become the third biggest currency in the "special drawing rights" basket when it takes effect on October 1. The move is largely symbolic but Christine Lagarde, IMF managing director, called it a "milestone" in China's economic reform "journey" and its integration into the global financial system. For China, the move is a validation of efforts over the past few years to liberalize financial markets and free up flows of funds into and out of China's capital markets.
Vágólapra másolva!
Ahogy megnőtt a piaci bizonytalanság az USA és Kína kereskedelmi összecsapása miatt, a devizapiaci kereskedés is elkezdett csúcsra futni. Ennek eredményeként a dollár-jüan kereskedés volumene rekord szintre erősödött az elmúlt időszakban.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megugrott a kereskedői étvágy a devizapiacon, ahogy a befektetők elkezdték fedezni a kínai piacon felvett kitettségeiket annak érdekében, hogy csökkentsék a devizakockázatokat. Nem meglepő, hogy sokan az amerikai dollárból kezdtek el bevásárolni,

feltüzelve ezzel az arra vonatkozó spekulációkat, hogy a kínai hatóságok elkezdhetnek beavatkozni a jüan megvédése érdekében.

Ez pedig végső soron rekord szintre tolta föl a dollár-jüan kereskedés volumenét – írja a CNBC.

Kedden egyes kereskedők úgy nyilatkoztak a Reutersnek, hogy több vezető, állami kézben lévő bank is dollárt adott el annak érdekében, hogy támogassa a jüant – főleg hogy a zöldhasú 16 hónapos csúcsra emelkedett az ellene mért devizakosárral szemben.

Roham a fedezetért

A két fizetőeszközzel folytatott kereskedés jelentős része az azonnali (spot) piacon megy végbe, ahol a dollár és a jüan azonnal gazdát cserél, ahogy az üzletet megkötötték. Nem véletlen, hogy a kerekedés volumene idén igen jelentősen megugrott ezen a piacon a dollár-jüan devizapár tekintetében. Emellett azonban a határidős kereskedések is felkeltették a befektetők figyelmét – mondta Benjamin Lu, a szingapúri Phillip Futures brókerház elemzője.

A dollár/jüan árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

A szakértő hozzátette, azok a nyersanyagpiaci befektetők, akik aggódnak az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség miatt,

folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy különböző módon fedezhessék a kitettségeiket.

A kínai jüan helyzete azonban speciális a többi devizához képest. Az ország határain belül ugyanis a kínai jegybank (People's Bank of China) szigorú kontroll alatt tartja az árfolyamot, és az úgynevezett offshore jüan az, amely tükrözi a fizetőeszköz értékét, Peking befolyásán túl. Mindkét típusú jüan gyengült azonban a dollár ellenében az elmúlt időszakban, ahogy a világ második legnagyobb gazdaságának komoly ellenszélben kell működnie az amerikai vámok miatt. A másik oldalon viszont a dollár izmosodását támogatta az erős amerikai gazdasági növekedés.

Új csúcsok, új megoldások

Miközben a dollár idén eddig nagyjából 7 százalékot erősödött az onshore (vagyis a kínai állam által kontrollált) jüan ellenében, a dollár-jüan kereskedés legfőbb színhelyeinek számító hongkongi és szingapúri tőzsdén rekord szintre emelkedett a devizapár kereskedési volumene.

Július 3-án és 4-én például az egynapos kereskedési volumen Hongkongban mindenkori csúcsra kúszott föl.

Ezzel együtt Szingapúrban a dollár-offshore jüan határidős kereskedés volumene szintén drámai emelkedést mutatott, és több mint 250 százalékot ugrott az egy évvel korábbi szinthez képest.

A devizapiacra is komoly hatással van az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Noha szeptemberben és októberben, havi alapon, csökkent a kereskedési volumen, a két hónap határidős jegyzései még így is erősebbek voltak, mint egy évvel korábban – közölte a szingapúri tőzsde vezetése. A kínai exportőrök egyébként egyre nagyobb mértékben halmoznak föl dollárt, illetve építik le a külföldi adósságaikat – mondta az RBC Capital Markets ázsiai devizastratégája.

A devizapár népszerűsége, illetve a kiemelten bizonytalan helyzet pedig oda vezetett, hogy

egy szingapúri székhelyű, magánkézben lévő kínai tőzsde elindított egy új dollár-jüan határidős jegyzést is.

Noha az Asia Pacific Exchange magánkézben van, és elsősorban a szabadpiaci kereskedést képviseli, nem teljesen független a kínai céloktól. Támogatja például a kínai jüan nemzetközivé válását, és hozzájárul az Egy övezet Egy út nevű nagyszabású kezdeményezéshez is.

Áldozat vagy manipulátor?

A kínai jüan gyengesége egyébként régóta tartó feszültségforrás Peking és Washington között.

Az amerikai kormány ugyanis többször megvádolta azzal a kínai vezetést, hogy úgy kívánja növelni a versenyképességét más országok kárára, hogy mesterségesen alacsonyan tartja a fizetőeszközét.

Ezzel szemben viszont számos stratéga úgy látja, a kínai kormány valójában azon dolgozik, hogy feltornássza az árfolyamot, mióta a jüan közel került a kulcsfontosságúnak számító 7-es szinthez a dollár ellenében. Ezt támasztja alá, hogy Peking célja a tőkekiáramlás meggátolása lenne, ami rendre megemelkedik, ha a jüan gyengülni kezd.