Bírságol a NAV, ha a cég nem jelenti be a külföldi bankszámláját

Woman is shopping online with laptop Wireless Technology Computer Consumerism Businesswoman Young Women Women Females Ordering Electronic Banking Banking Surfing the Net Home Shopping Paying E-commerce Electronics Store Credit Card Purchase Currency Young
Young woman shopping with credit card and laptop computer
Vágólapra másolva!
Akár uniós tagállamban, akár harmadik országban nyit bankszámlát egy magyar cég, arról bizony tudnia kell a magyar adóhatóságnak - hívja fel a figyelmet az Írísz Office.
Vágólapra másolva!

Ha egy gazdasági társaság külföldön nyit céges bankszámlát, akkor ennek tényét a NAV felé 15 napon belül jeleznie kell a megfelelő elektronikus nyomtatványon. Az adatlapon fel kell tüntetni a számlaszámot, a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét, valamint a megnyitás napját. A számla lezárásának bejelentésére is 15 nap áll rendelkezésre.

Mulasztási bírsággal sújtható, ha késve, hiányosan vagy egyáltalán nem jelentik be a külföldi bankszámlát.

A külföldön nyitott céges bankszámlát is be kell jelenteni az adóhatóságnak Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

Első mulasztásnál – amennyiben a 15 napon belüli hiánypótlást történő felhívást követően sem történik meg a pótlás – a NAV 100 ezer forintot szab ki az adózóval szemben.

A további bírság mértéke változhat attól függően, hogy az adózó milyen adózói minősítéssel rendelkezik. Amennyiben az adózó általános besorolású, a bírság felső határa 500 ezer Ft. Ha az adózó kockázatosnak minősül, akkor a vámhatóság által kiszabható bírság felső határának másfélszerese a mulasztási bírság összege (500 ezer forint 150 százalékáig), viszont a megbízható adózóknál a kiszabható bírság a felső határ fele (500 ezer forint 50 százaléka).

Cikkünk a Piacésprofit.hu írása alapján készült.