Meglepőek az eredményei a vállalkozókról készített KSH-felmérésnek

vállalkozás, vállalkozó, kkv, sütés, pék, péksütemény, sütemény,
France,Cerilly, preparing pies
Vágólapra másolva!
A vállalkozóvá válás attitűdjének jobb megismerése érdekében 2017 II. negyedévében a munkaerő-felméréshez kapcsolva az egyéni és társas vállalkozókra fókuszáló kiegészítő felvétel készült.
Vágólapra másolva!

Ezek szerint a 424 ezer egyéni és társas vállalkozó között nagyjából azonos számban voltak jelen az egyedül, illetve az alkalmazottak segítségével dolgozók.

Az alkalmazott nélküliek mintegy fele eleve nem is akart mással együtt dolgozni, az összes vállalkozó közül 4 százalék tervezte folyamatosan foglalkoztatandó alkalmazott felvételét.

A vállalkozók több mint kétharmada 40 éves vagy annál idősebb volt, a 40 év alatti korosztály kisebb létszámot képviselt, mint az 55. évüket már betöltötteké.

A hazai vállalkozók körében magasabb az 55. életévüket betöltöttek aránya, mint a 40 év alattiaké Forrás: Photononstop/Sébastien Rabany

Az egyéni és a társas vállalkozók egyharmada egyetlen megrendelőtől függött.

Túlsúlyban voltak azok, akik tudatosan lettek vállalkozók, közel 60 százalékuk önálló akart lenni, vagy ezt tartotta a legjobb megoldásnak. Az adott vállalkozásba „beleszületettek" aránya 9 százalék alatt, a kényszerből, más lehetőség hiányában vállalkozóké pedig 11,5 százalék volt.

Annak ellenére, hogy a vállalkozóként végzett munka nagyobb sikerélményt nyújthat, az alkalmazottak mindössze 9, ezen belül a nőknek mindössze 6 százaléka dolgozna szívesen vállalkozóként. A vállalkozási kedv az életkor és az iskolai végzettség mentén egyaránt csökkent.

További adatokat találnak a felmérésről az Üzletem.hu oldalán.