A telefon utáni adót már ismerik a cégek, de hogy adózik a netes telefon?

üzletember, telefonál
51813595 - corporate executive smiling while talking on his phone and looking at a digital tablet
Vágólapra másolva!
A magáncélú telefonálás utáni adókötelezettséget már ismerik a vállalkozások, az viszont még viszonylag új, hogy interneten keresztül is lehet telefonálni (VoIP), mely egyre inkább terjed. Az Adózóna.hu most az ezzel kapcsolatos újdonságokat vette górcső alá.
Vágólapra másolva!

A kérdések megválaszolásához az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.) és a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt (Szja tv.) kell megvizsgálni. Az Áfa tv. a helyi és távolsági távbeszélő-szolgáltatást (SZJ 64.20.11. és 64.20.12.), a mobiltelefon-szolgáltatást (SZJ 64.20.13.) és az internetprotokollt alkalmazó beszédcélú adatátvitelt (SZJ 64.20.16-ból) említi mint adólevonási tilalom alá eső szolgáltatásokat, míg az Szja tv. ugyanezeket tekinti adókötelesnek - írja Tirpák Anita mérlegképes könyvelő és adószakértő az Adózóna.hu-n.

A fogalmak tekintetében tehát annyi a különbség a két törvény között, hogy az Szja tv. nem említi az SZJ számokat, míg az Áfa tv. tételesen fel is sorolja azokat. Az Áfa tv. szerint tehát az internetprotokollt alkalmazó, beszédcélú adatátviteli szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 30 százaléka is levonási tilalom alá esik.

Az Szja tv. 70. § (1) bekezdése minden magáncélú beszélgetésre adókötelezettséget ír elő attól függetlenül, hogy telefonon vagy interneten keresztül zajlik le a beszélgetés.

Az Szja tv. (5) bekezdése szerint pedig vagy tételesen különíti el a kifizető a magánhasználatot, vagy ennek hiányában a telefonszolgáltatás bruttó összegének 20 százalékában határozza meg az úgynevezett vélelmezett magánhasználatot. A gyakorlatban az egyszerűség kedvéért főként az utóbbi módszert alkalmazzák a vállalkozások/kifizetők.

Az internet alapú telefonálás után, amennyiben az díjmentes, nem keletkezik adókötelezettség a magáncélú használat után Forrás: 123RF

Amennyiben ezek a hívások mobilalkalmazáson keresztül, vagy Skype-on, Viberen, Messengeren bonyolódnak, és ingyenesek,

akkor az internetszolgáltatásért felszámított díjat kell csak figyelembe venni az Szja tv. 4. § (2a) bekezdése szerint.

Összefoglalva, ha az internet a munkaköri feladatok elengedhetetlen feltétele, és emellett személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, akkor ez nem tekinthető bevételnek,

így az interneten keresztül bonyolított beszélgetés után nem keletkezik adókötelezettség.

A témával jóval bővebben foglalkozik az Adózóna.hu írása, megemlítve a közcélú távközlési hálózatok felé indított VoIP hívások adókötelezettségét is.