Indul a roham az idei adójóváírásokért

állásinterjú
Business associates reviewing document
Vágólapra másolva!
Az UNION Biztosító becslése szerint a tavalyi 242 ezerről 2018 végére akár 280 ezer fölé is emelkedhet az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma Magyarországon. Az immár csaknem öt éve elérhető termékkör egyik fontos vonzereje a tárgyévi befizetések után járó 20 százalékos, akár 130 ezer forintot is elérő adójóváírás. Emiatt az év utolsó heteiben látványosan megugrik az új szerződések száma.
Vágólapra másolva!

Miközben egy év alatt várhatóan több mint 15 százalékkal nő azok száma, akik igénybe veszik majd a nyugdíjbiztosítási befizetéseik után járó adójóváírást, kedvező tendencia, hogy az egyes szerződésekre jutó éves befizetések összege is növekszik.

Az UNION szerződéseinek átlagdíja a két évvel ezelőtti 200 ezer forinthoz képest idén 220 ezer forint körül jár, amely összeg átlagosan 44 ezer forintos adójóváírásra jogosít.

„Bőven maradt még tér a további fejlődésre – mutat rá Almássy Gabriella az UNION Biztosító igazgatósági tagja. –

A maximális mértékű, 130 ezer forintos adókedvezmény igénybevételéhez ugyanis éves szinten 650 ezer, azaz havonta átlagosan 54 ezer forintot kellene befizetni a számlára.

Ekkora összegre azonban a statisztikák szerint csak néhány százaléknyian szerződnek. Ugyanakkor van lehetőség arra (és ezzel sokan élnek is az év vége felé), hogy az ügyfelek eseti befizetésekkel túllépjék a szerződésben vállalt folyamatos díjat, ezzel is növelve az adott évre járó adókedvezményt."

Havi átlag 54 ezer forint befizetésével érhető el a maximális adójóváírás az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások területén Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Fontos tudni, hogy az adójóváírás megszerzéséhez nem elegendő megkötni a szerződést: az idei évre szánt díjnak az év végéig meg is kell érkezni a biztosítóhoz. Emellett már a jövő évet érintő további fontos teendő, hogy

az szja-bevallásban majd külön be is kell jelölni a 2018-as befizetés utáni adójóváírási igényt.

Ezt a fontos lépést az ügyfeleknek közel negyede még mindig kihagyja, ennek hiányában azonban nem vehetik igénybe a kedvezményt.

Az adókedvezményes nyugdíjbiztosítás ma a biztosítási piac egyik húzótermékének számít: az életbiztosítási ág bővülésének kétharmada ennek a termékkörnek köszönhető. Jelenleg 14 biztosító kínál több mint félszáz különböző nyugdíjbiztosítási konstrukciót a piacon, ezek közel 80 százaléka unit-linked, vagyis befektetésekhez kötött biztosítás. A befektetésekhez számtalan eszközalap társítható: az UNION Biztosítónál például jelenleg 21 eszközalap közül választhatnak az ügyfelek, a legnépszerűbbek ezek közül az aktívan kezelt vegyes alapok.