Belföldön adózik-e a külföldi?

könyvelő , könyvelés
Vágólapra másolva!
Az egyik leggyakoribb tévhit külföldi magánszemélyek magyarországi munkavégzése kapcsán, hogy nem kell Magyarországon személyi jövedelemadót fizetni, ha a külföldi társaság által belföldön foglalkoztatott munkavállaló 183 napnál nem tölt többet az országban. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, több tényezőt is figyelembe kell venni, ha biztosan el akarják kerülni a cégek az adókockázatokat.
Vágólapra másolva!

A Deloitte Magyarország most induló új sorozatában az szja és a tb területén fedi fel a köztudatban elterjedt tévhiteket és mutatja be, hogy ténylegesen hogyan kell értelmezni a szabályozást bizonyos speciális esetekben.

A vállalatok adózással foglalkozó munkatársai körében már szinte „berögzült" a „183 napos szabály" a külföldi magánszemély munkavégzése kapcsán, azonban a helyzet korántsem ilyen egyszerű,

nem elég csak a napokat számolni.

Egyrészt a magyar szja-törvény szerint a Magyarországon az adóévben 183 napot meghaladóan tartózkodó uniós állampolgárok a jogszabály értelmében magyar adóügyi illetőségűnek minősülnek, azaz kell utánuk adót fizetni.

könyvelő , könyvelés Forrás: 123RF

Másrészt, az egyéb feltételek nem teljesülése esetén az adóügyi illetőséget a magánszemélyek szokásos tartózkodási helye is meghatározhatja, amit szintén a 183 napos magyarországi tartózkodáshoz kapcsol az szja-törvény.

Harmadrészt, a határon átnyúló munkavégzések esetében az szja-törvény mellett az érintett országokkal fennálló adóegyezményeket is szükséges lehet megvizsgálni.

A 183 napot meg nem haladó tartózkodás esetén ugyan a magánszemély jövedelme a külföldi államban lesz adóköteles, de emellett fontos szempont lehet, hogy a két ország közti adóegyezmények szólnak-e a gazdasági munkáltatásról - mondta Kövesdy Zoltán a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának menedzsere. Amennyiben igen, úgy azt mindenképpen összetett elemzéssel lehet megállapítani minden esetben, hiszen nem biztos, hogy a magyar fogadó társaság gazdasági értelemben a külföldi magánszemély munkáltatójának tekinthető.

Amennyiben viszont igen, akkor a 183 napot meg nem haladó tartózkodás esetén is Magyarországon adózik a külföldi magánszemély.