Összeomolhat a font – de nem a brexit miatt

kamat, hozam, kötvény, profit
bank of england banking british british currency CURRENCY money buying commercial detail FINANCE focus BLUR differential focus focus techniques fortune
font (GBP) kamat, hozam, kötvény, profit
Vágólapra másolva!
Miközben a brexit körül továbbra is számos bizonytalansági tényező okoz kockázatot, a devizapiacon nem ettől rettegnek leginkább a befektetők. Egy elemzés szerint ugyanis a brexitnek végső soron nem lesznek tartós negatív hatásai, azonban alakulhat úgy a brit politikai színtér, hogy az komoly nyomás alá helyezze a szigetország fizetőeszközét.
Vágólapra másolva!

A devizapiaci szakértők igencsak aggódnak a brexit kimenetele, illetve Nagy-Britannia és az Európai Unió megállapodásai miatt. A CNBC elemzője, Matt Clinch azonban úgy véli, a brexittel kapcsolatos helyzet elég egyszerű: ha végül kedvező megoldás születik, akkor mindenki jól jár, ha pedig nem, a brit gazdaság idővel akkor is össze fogja szedni magát.

Ez a font szempontjából azt jelenti, hogy amennyiben Theresa May brit miniszterelnök és az EU képviselői mindenki számára elfogadható egyezségre jutnak, és azt a Parlament elfogadja,

akkor véget ér az évek óta tartó bizonytalanság – a font pedig erősödni fog.

Ha azonban a jelenlegi kormány nem jutna érdemi megegyezésre az Unióval, akkor előállhat egy igen kellemetlen politikai helyzet, aminek következtében a Parlament nemmel szavazna, May elveszítheti a pozícióját, és új vezetője lehet az országnak,

Ennél a kimenetelnél az előrehozott választásokat sem lehet kizárni.

Egy ilyen forgatókönyv Clinch szerint rázós időszakot okozhatna a font piacán, de az elemző úgy látja, ez végül csak növelné az esélyét annak, hogy napirendre kerüljön egy újabb brexit népszavazás. Ez viszont már erősíthetné a fontot, főleg ha ténylegesen visszafordítaná a 2016-os referendum eredményét.

Árazások és aggodalmak

Ezzel együtt Simon Derrick, a BNY Mellon szakértője felhívta rá a figyelmet, hogy bár a pozícionálási és árazási adatok arra utalnak, hogy a befektetők továbbra is óvatosan nyúlnak a fonthoz a devizapiacon,

a nyáron már érezhető volt a feszültség enyhülése.

Derrick elemzése pedig arra utal, hogy az összes lehetséges forgatókönyvet figyelembe véve, csak nagyon kicsi valószínűsége van annak, hogy a mostani hangulat hirtelen megváltozzon.

A brexit önmagában még nem lökné mélybe a fontot Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Ami azonban izgalmas, hogy a londoni City szakértői és befektetői sokkal jobban aggódnak amiatt, hogy olyan politikai felállás alakul ki a brexit következtében, amely viszont már komolyan felforgathatja a jelenlegi hangulatot. Nevezetesen, hogy a baloldali Munkáspárt kerül hatalomra egy előrehozott választáson – írja Clinch.

Nem a brexit a legnagyobb kockázat?

A City és a Munkáspárt közti feszültség pedig nem is alaptalan. Miután Tony Blair a piacbarát politikájával éveken át középre húzta a pártot, 2015-ben jelentős fordulat következett be Jeremy Corbyn elnökké választásával. Corbyn ugyanis markánsan baloldali irányt hirdetett, ráadásul az eddigiekben igen keményen lépett föl minden olyan párton belüli kezdeményezéssel és véleménnyel szemben, amely megpróbálta volna visszahúzni középre a Munkáspártot. Mi több, Corbyn még azzal is megvádolta a City bankárait, hogy

egyenesen arra készülnek, bedöntik a fontot, ha őt megválasztják.

A feszültség tehát adott, és így már nem olyan meglepő, amikor a Rabobank devizapiaci stratégája például úgy nyilatkozik, hogy a font jövője viszonylag stabilnak látszik, kivéve akkor, ha a Munkáspárt kerülne hatalomra – ez ugyanis igen negatívan érintené a fizetőeszközt. Ezt a véleményt erősítette meg a CIBC Capital Markets devizapiaci vezetője is, aki szerint egy előrehozott választás és Corbyn gazdaságpolitikája határozottan kedvezőtlen hatást gyakorolna az angol fontra.

Politikai kockázatok foglalkoztatják a londoni bankárokat Forrás: AFP/Oli Scarff

A legutóbbi, Opinium által készített felmérés szerint egyébként

a kormányzó Konzervatív párt és a Munkáspárt lényegében fej-fej mellett halad, és egyaránt 39 százalékon áll a szavazók körében.

Következésképpen a font jövőjében valóban benne van a jelentős zuhanás lehetősége, de a piaci szereplők félelmei alapján, ezt nem a brexit hozhatja el – zárja elemzését Clinch.