Csökken az adminisztráció az amerikai adóilletékességű hazai cégeknél

üzletember, üzletkötés
16581358 - business people shaking hands make deal and sign contract
Vágólapra másolva!
2018. október 25-én aláírták az országonkénti jelentések (Country-by-Country Report, CBCR) automatikus cseréjéről szóló megállapodást Magyarország és az Egyesült Államok között. Ezáltal elhárulhat a CBCR adóhatóság részére történő benyújtásával járó adminisztratív teher azoknál a magyarországi vállalkozásoknál, amelyek végső anyavállalatának adóügyi illetősége az Egyesült Államokban van. Ezeknek a vállalkozásoknak azonban továbbra is ügyelniük kell az adminisztratív feladatok teljesítésére.
Vágólapra másolva!

Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvény (Aktv.) két kötelezettséget, a bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettséget írja elő a CBCR-rel összefüggésben az érintett magyarországi vállalkozások számára.

A bejelentési kötelezettség keretében az üzleti év végéig értesíteni kell az adóhatóságot a megfelelő nyomtatvány elektronikus benyújtásával arról, hogy a csoporton belül mely tagvállalat készíti el a CBCR-t és nyújtja majd be azt a helyi adóhatósághoz.

Az adatszolgáltatási kötelezettség pedig magának a riportnak a benyújtását jelenti a kapcsolódó elektronikus nyomtatványon.

Az USA-Magyarország közötti információcsere megállapodás létrejöttével bár az adatszolgáltatási kötelezettség alól mentesülhetnek az érintett magyarországi vállalkozások,

szükséges lehet azonban a korábban tett bejelentéseket felülvizsgálni és a bejelentés tartalmát megfelelően módosítani a változásoknak megfelelően, a kapcsolódó nyomtatvány ismételt benyújtásával.

Az Egyesült Államokban adóilletékességű hazai cégeken csökken az adminisztrációs teher, azonban a korábban tett bejelentéseket érdemes felülvizsgálni és a bejelentés tartalmát megfelelően módosítani a változásoknak megfelelően (képünk illusztráció) Forrás: 123RF

A bejelentés módosítására azért lehet szükség, mert a 2016. és 2017. évekre vonatkozó nyilatkozatokat már a 2017. üzleti év végéig szükséges volt benyújtani, ebben az időpontban azonban még nem volt ismert az információcsere megállapodás ténye az USA és Magyarország között.

Az Aktv. előírja, hogy a bejelentett adatokban bekövetkező változást 30 napon belül be kell jelenteni az adóhatóságnál.

A bejelentési kötelezettség megfelelő teljesítésére azért is érdemes fokozottan ügyelni, mert az Aktv. 20 millió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabását helyezi kilátásba

mind az adatszolgáltatási kötelezettség, mind a bejelentési kötelezettség elmulasztásának, késedelmes, hibás, valótlan tartalmú vagy hiányos teljesítésének esetére.