Afrika ellenáll a világ kihívásainak

Afrika naplemente hangulat
Vágólapra másolva!
Noha az afrikai országoknak komoly külső kihívásokkal kell szembenézniük, a kontinens ellenálló képessége egyre erősebb, az infrastrukturális projektek pedig komolyan támogatják a gazdasági növekedést és a fejlődést. Főleg, hogy Kína már jó ideje érdekelt az afrikai beruházások finanszírozásában.
Vágólapra másolva!

Miközben az afrikai országok gazdaságai egyre stabilabban teljesítenek, kissé meglepő lehet, hogy éppen a kontinens három legnagyobb gazdasága (Dél-Afrika, Nigéria és Angola) húzza vissza a bővülést – mondta a CNBC-nek Samaila Zubairu, az Africa Finance Corporation (AFC) vezérigazgatója.
Ez a három ország ugyanis a várakozások alatt teljesített, miközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelezte, Afrika egésze sokkal stabilabb eredményt produkálna, ha a fenti három ország is hozná gazdaságilag, amire potenciális képes.

Külső nyomások

A probléma abból fakad, hogy a legnagyobb afrikai gazdaságok

igen jelentősen függnek a nyersanyagáraktól.

Ennek következtében pedig sokkal nagyobb és súlyosabb kihívásokkal kell szembenézniük, összevetve az olyan kisebbekkel, mint például Ruanda, Etiópia, Kenya, Ghána vagy Tanzánia, melyek a gazdasági növekedés tekintetében sokkal jobban teljesítenek – mondta Zubairu.

A nyersanyagárak alakulása erős nyomást helyez az afrikai gazdaságokra Forrás: 123rf.com

A másik komoly kihívás, amely meghatározza az afrikai gazdaságok teljesítményét, az amerikai kamatok emelkedése. Ez ugyanis jelentős hatást gyakorol a beruházási aktivitásra is. Nem véletlen, hogy a jelenlegi környezetben a Valutaalap is arra figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi és politikai feszültségek már a globális gazdasági aktivitásban is éreztetik a hatásaikat – és ettől nem választhatók el az emelkedő amerikai kamatok sem.

Mindazonáltal ahogy

az afrikai kormányok egyre többet költenek infrastruktúrára és mezőgazdaságra, valamint egyre jobban el kívánnak távolodni a túlzott importfüggőségtől,

a növekedési kilátások pozitívak a kontinens számára – tette hozzá Zubairu.

Ellenállás és beruházás

A földrész egésze mára igencsak ellenálló lett. Ráadásul a növekedés egyre jobban eloszlik a földrészen, ami szintén annak tudható be, hogy

az országok vezetései fokozatosan nagyobb figyelmet fordítanak az említett infrastrukturális és mezőgazdasági beruházásokra.

Az infrastruktúra pedig kulcsfontosságú, és Zubairu is úgy látja, ez fogja felemelni a térséget. Az AFC egyébként a hírek szerint 300 millió dolláros hitelkeretet szerzett egy államilag finanszírozott kínai banktól (Export-Import Bank of China) annak érdekében, hogy fejlesztési projekteket hajthasson végre a kontinensen.

A kínai tőke már jó ideje támogatj az afrikai fejlődést Forrás: AFP/Liu Jin

Sokakban viszont már korábban is felmerült a kérdés, hogy Kína mit kér cserébe azért, hogy lendületesen támogatja az afrikai beruházásokat. Zubairu ennek ellenére jelezte,

a 300 milliós keret nem jelenti azt, hogy az AFC-nek cserébe több kínai exportot kellene vásárolnia.

Hozzátette azonban, valóban vannak olyan projektek, amelyek támaszkodhatnak kínai exportra, és a szervezet ezt meg is fogja fontolni. Ezzel együtt jelezte, az AFC jelenlegi információ szerint arról nincs szó, hogy konkrét kínai exporttermékek kapcsolódnának a hitelkeret biztosításához.