Már a Tesco is bespájzol a brexit miatt

Tesco
Tesco shopping centre is seen in Gdynia, Poland on 30 January 2018 President Andrzej Duda signed into law the shopping ban in Poland on Sundays. New law backed by labor unions and the Catholic church, force retail businesses to close for two Sundays a month, from March 2018 and for all Sundays but a few exceptions in 2020. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A brit cég figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése nagyban korlátozná az élelmiszerek raktározásának lehetőségeit, különös tekintettel a friss árukra.
Vágólapra másolva!

Dave Lewis vezérigazgató elmondta, hogy az élelmiszerellátás zavartalan biztosítása „a legnagyobb kihívásuk".

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Michal Fludra

A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy a friss áruk raktározása ráadásul igen korlátozott, míg a hosszan eltartható élelmiszerekkel nincs gond.

A Tesco nemrég tette közzé fél éves nyereségét, amiből kiderül, hogy az eladások két százalékkal 564 millió fontra (206,2 milliárd forint) emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Az eredmények ellenére a Tesco részvényárfolyama szerdán csaknem kilenc százalékkal esett, mivel a közölt eredmény elmaradt a befektetői várakozástól.

Illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az Aldi is a héten számolt be arról, hogy a brexitre való felkészülés részeként szintén élelmiszerraktározásba kezdett. A vezérigazgató, Giles Hurley kiemelte, hogy a friss áruk raktározása itt is nehezítő körülmény.

Dominic Raab, a brexitért is felelős tárca vezetője azt mondta: a londoni kormány tervezi, hogy biztosítja az ország élelmiszerellátást abban az esetben is, ha nem születik kilépési megállapodás az Unióval, ugyanakkor jelezte, hogy a készletezést az iparágnak magának kell elkezdenie.

A vezérigazgató hozzátette, hogy aktívan dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb élelmiszert a szigetországból szerezzék be, ráadásul az üzletek polcain található termékek 77 százaléka helyi termelésből származik.