A brit csemege, ami meghódította az amerikaiakat

Sticky Toffee Pudding
Sticky toffee pudding with caramel sauce and nuts
Vágólapra másolva!
Egy tradicionális brit desszert, a ragadós karamell puding Texas egyik kedvelt finomsága, hála Tracy Clarosnak. A nő amerikai vásárokon árusította portékáját, mára viszont egy négy millió dolláros cégének vezére, amelynek külön megállapodása van olyan amerikai üzletláncokkal, mint a Costco, vagy a Wal-Mart.
Vágólapra másolva!

Tracy Claros hazájában beszéd terapeutaként dolgozott, de már gyerekkora óta szenvedélye volt a főzés és az édesség. Angliában, ahol a régi családi édességek ismét reneszánszukat élték, azonban túl nagy volt a konkurencia, hogy vállalkozását beindítsa.

2003-ban áthelyezte székhelyét Angliából Texasba, ahol egy évvel később el is indította saját vállalkozását egy austini alagsorban. A kezdetekkor még helyi vásárokon árulta az édesanyjától örökölt recept alapján készült édességeket.

Angol puding Forrás: Shutterstock

Termékénél az első probléma az elnevezéssel jelentkezett, ugyanis Amerikában – Magyarországhoz hasonlóan –

pudingnak csak a kicsit habos, rázkódós édességet nevezik, míg Angliában szinte minden desszertnek ez az elnevezése.

Tracy Clarosnak el kellett magyaráznia a vásárlóinak terméke nevét, illetve, hogy ezt fogyasztás előtt fel kell melegíteni.

– mondta Claros a BBC-nek.

Az eladások növekedésével terjeszkedni kezdett cégével, és viszont eladókat keresett meg. Azonban itt akadt egy újabb probléma, ugyanis az amerikai üzletek nagy részében nincs hűtő részleg, csak mélyhűtő, a pudingoknak pedig hűvös helyre van szükségük.

A desszert terjedésével egyre több magazin kereste fel Clarost, köztük Oprah Winfrey újsága, ami 2008-ban a legjobb angliai finomságnak nyilvánította a pudingot.

Ezzel egy időben a termék rengeteg nemzeti díjat is bezsebelt.

Illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/David Becker

2015-ben ismét nagy változás történt a cég életében, ugyanis a British Airways légitársaság szerződést kötött az első osztályon utazók édesség ellátmányára, a céget később a Virgin Airways is követte. Tracy Claros nagyon büszke, hogy kialakult egy kapcsolat cége és az anyaország között.

Ma a cég négy millió dollárt ér, és külső befektetők nélkül képes tartani piaci pozícióját.

A vállalkozás megmaradt családi jellegű, ugyanis a weboldalon történő eladásokat James, Tracy Claros fia kezeli.

A cég desszertjeit egy chicagói pékség készíti el – ahol húsz fő dolgozik – és évente egymillió desszertet készítenek el a Sticky Toffee Pudding Company égisze alatt.