Újabb megaüzlet a médiaiparban: a Comcasthoz kerül a Sky

Comcast, Fox, Disney
Vágólapra másolva!
A 21st Century Fox ugyan hónapokon át küzdött azért, hogy megszerezze Nagy-Britannia legnagyobb médiavállalatát, azonban ezt a harcot, úgy tűnik, a Comcast nyerte. A Comcast a Sky felvásárlásával nemcsak Európa legjelentősebb médiabirodalmát szerzi meg, hanem varázsütésre komoly játékossá válik a videós streaming piacon is.
Vágólapra másolva!

A Disney és a Comcast idén nem először csap össze egy felvásárlás miatt, a történet viszont egy kicsit csavarosabb a megszokottnál. Az év első felében a 21st Century Fox miatt indult licitháború, akkor a Disney került ki győztesen.

Ezzel 71 milliárd dollárért hozzájuk került a Fox televízió és filmstúdiója, de emellett 30 százalékos részesedést is szereztek a Hulu nevű videós streaming szolgáltatóban, valamint 39 százalékos tulajdonrészt kaptak Európa talán legjelentősebb médiatársaságában, a Sky-ban (erről ITT olvashat bővebben).

Illusztráció Forrás: AFP/2018 Getty Images/Joe Raedle

A Fox azonban már 2016 decemberében megállapodott a Sky-csoporttal a felvásárlásról,

viszont meg kellett várniuk, hogy a brit médiahatóság is rábólintson az üzletre. Közben bejelentkezett a Comcast is, így licitháború kezdődött a két vállalat között. Közben persze a Disney felvásárolta a Foxot, így hiába került volna a Sky a Foxhoz, végső soron a Disney-nél kötött volna ki.

Illusztráció Forrás: Origo

Ez vélhetően már nem fog megtörténni, mert a CNBC értesülései szerint a Sky nagy valószínűséggel rábólint a Comcast legújabb, 40 milliárd dolláros ajánlatára. Az amerikai hírportál szerint ráadásul hamarosan a Disney-t is felkeresik, mivel a Comcast szeretné megszerezni a maradék 39 százalékot is.

A Comcast egyébként 3,6 milliárd dollárral ajánlott többet, mint a Fox. Ez azt jelenti, hogy a Fox részvényenkénti 20 dolláros árajánlatára 22 dollárral válaszoltak.