A medve betörheti a részvénypiac ajtaját

medve jegesmedve hó hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Több mint 40 éve nem állt olyan magasan a Goldman Sachs medvepiaci indikátora, mint napjainkban. Bár a bank közölte, hogy egyelőre nem számít összeomlásra, a friss jelzés egyértelműen azt mutatja, hogy küszöbön állhat a medve betörése a részvénypiacra.
Vágólapra másolva!

Az 1970-es évek közepe óta nem látott szintre emelkedett napjainkra a Goldman Sachs medvepiaci indikátora, amely öt piaci tényező alapján monitorozza, hogy mekkora esély van bika-, illetve medvepiaci környezetre a részvénypiacon – írja a MarketWatch. Medvepiacnak általában az számít, ha egy eszköz vagy eszközosztály legalább 20 százalékot gyengül.

A Goldman elemzőcsapata jelezte, manapság egy igen sajátos piaci környezet tapasztalható a Wall Streeten,

mivel a laza monetáris politika, illetve a legutóbbi fiskális élénkítések következtében az árfolyamok jelentős szárnyalást tudtak végrehajtani az elmúlt években.

Ez a különleges felfutás azonban hamarosan véget érhet.

Mindazonáltal a szeptember elején befejezett elemzés hangsúlyozza, a szakértők nem kívánnak pánikot kelteni a befektetők körében. Sokkal inkább arra számítanak, hogy a következő időszakban egy jóval alacsonyabb hozamokkal futó környezetre kell felkészülni.

A bika uralkodása

A jelentés olyan történelmi pillanatban érkezett, amikor az amerikai részvényárfolyamok évtizedes léptékű bikapiaci ralit tudhatnak maguk mögött.

A számokat tekintve, az S&P 500 index például több mint 320 százalékot izmosodott a 2008-ban kitört válság 2009-ben elért mélypontja óta.

A Dow Jones Industrial Average ugyanebben a periódusban közel 300 százalékot, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq több mint 520 százalékot emelkedett. A Nasdaq kimagasló teljesítménye jól mutatja, hogy a válság utáni időszakban a technológiai szektor volt az amerikai részvénypiaci rali egyik legerősebb motorja.

Meddig tart még a bika futása? Forrás: AFP/Bryan Thomas

Idén eddig az S&P 500 index 7,6 százalékot, a Dow Jones nagyjából 5 százalékot, míg a Nasdaq közel 15 százalékot emelkedett. A technológiai papírok azonban erős negatív nyomás alá kerültek az elmúlt hetekben, ami újra sokakban felvetette a kérdését, meddig tarthat még a sztárpapírok nagy menetelése.

A Goldman ezzel kapcsolatban jelezte, a technológiai cégek részvénypiaci teljesítménye összefügg az erős profitokkal, melyek elsősorban az egy részvényre jutó nyereségen keresztül mozgatják a papírokat. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a profitok területén globálisan is megfigyelhető, hogy

a technológiai vállalatok eredményei 2009-től folyamatosan szakadtak el más szektorok profitjaitól

– ez a folyamat 2015 után gyorsult fel igazán.

Hangos üvöltés vagy csendes brummogás?

A jelentést készítő csapat vezetője, Peter Oppenheimer, azonban hangsúlyozta, egyelőre nem számítanak súlyos medvepiacra, különösen azért, mert a negatív tényezőket még mindig ellensúlyozza a nagyban támogató környezet. A kamatszintek ugyanis relatíve alacsonyak, a jegybankok élénkítő politikái pedig még nem vesztek a múlt ködébe.

Noha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől újabb kamatemelést vár a piac a szeptember 26-án esedékes ülés után, Oppenheimer kiemelte, a továbbra is nyomott amerikai infláció lehetővé teszi a Fed számára, hogy megfontoltan normalizálja a politikáját,

vagyis egyelőre nem kell számítani hirtelen és pánikszerű elmozdulásokra a monetáris politikában.

Ez pedig a Goldman elemzői szerint arra is utal, hogy jelenleg nem várható az amerikai gazdaság lejtmenetbe fordulása sem.

Lassan érdemes bekapcsolni a biztonsági öveket Forrás: Pixabay.com

Miként azt az elemzők is kiemelték, manapság az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy olyannyira különleges piaci ciklusban vagyunk, hogy igen nehezen használhatók történelmi példák az előrejelzések során. A válság után bevezetett rendkívüli élénkítések ugyanis sokak szerint komoly buborékokat eredményeztek – különösen a technológiai szektorban –, azonban a monetáris politikák fokozatos szigorítása mellett nem világos, hogy csupán alacsonyabb hozamokra és némileg megemelkedett volatilitásra kell számítani, vagy a nagy eszközár buborék hirtelen kipukkadása következik.

A Goldman szerényebb véleményét az indokolja, hogy

amíg a makrogazdasági háttér erős, az infláció pedig nem száll el, addig a központi bankok kontroll alatt tudják tartani a szigorításokat.

A kockázatok tehát látszanak, ahogy a buborék is, azonban egyelőre a jósgömbök még igen homályos képeket mutatnak az elemzők számára.