Megérkezett az első piaci jóslat 2019-re

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
A Wall Streeten megérkezett az első átfogó jóslat a részvénypiac 2019-es jövőjével kapcsolatban. A Credit Suisse részvénypiaci elemzője szerint az árfolyamok tovább fognak emelkedni, mégpedig igen lendületes, kétszámjegyű ütemben.
Vágólapra másolva!

A jövő évben az amerikai S&P 500 részvényindex átlépheti az idei évre felállított 3000 pontos küszöböt, és 2019 decemberére elérheti a 3350 pontos szintet is – mondta a héten megfogalmazott előrejelzésében Jonathan Golub, a Credit Suisse részvénypiaci stratégája. Ez több mint 15 százalékos emelkedést jelentene a napokban elért szintekhez képest, és 11 százalékot meghaladó erősödés lenne az idén decemberre kiadott prognózishoz viszonyítva – írja a CNBC.

A pénzintézet 2019-re megfogalmazott, 3350 pontos célja 11,4 százalékos évesített növekedést jelent a következő 16 hónapra – foglalta össze jóslatot Golub.

Kifutó lendület

Lehet azonban egy komoly eltérés az idei évhez képest, mivel az elemző szerint jövőre az erős vállalati profitok már nem fogják olyan mértékben fűteni az árfolyamokat, mint korábban. A szakértő rámutatott, a befektetők egyre nagyobb mértékű prémiumot hajlandóak fizetni a legismertebb top részvényekért, melyek között kiemelt helyet foglalnak el a technológiai óriásvállalatok.

Jövőre is maradhat az emelkedés az amerikai részvénypiacon Forrás: 123rf.com

A Credit Suisse mindeközben úgy számol, hogy

az egy részvényre eső profitok növekedési rátája igen nagyot szakadhat jövőre, az idei 21,5 százalékról 7,7 százalékig.

Ez elsődlegesen az amerikai adóreformok élénkítő hatásának kifutásával magyarázható, azonban önmagában nem jelentene tragédiát, hiszen a növekedési ütem így egy vonalba kerülne a hosszú távú átlaggal.

Kitartó optimizmus

A bank azonban nem először fogalmazott meg optimista jóslatot az elmúlt időszakban. Golub csapata például idén már figyelmeztette a befektetőket, hogy ne aggódjanak túlságosan a kereskedelmi konfliktusok hatásai, az inflációs kilátások vagy a csúcsra futott vállalati profitok miatt. Akkor úgy fogalmaztak,

a túlzott pánik miatt komoly hozamoktól eshetnek el a befektetők.

Korábban jelezték, bár mindegyik témában rejlik kockázat, a piaci szereplők mégis alulbecsülik a piac emelkedési potenciálját, miközben túlbecsülik a veszélyforrásokat.

A részvénypiac pedig végül Golubnak adott igazat. Az S&P 500 index ugyanis erősen fölpattant, és a múlt pénteken már 2901,52 pontos rekordon zárt, vagyis egyelőre igencsak immunisnak bizonyult a kockázatokkal szemben.

Egyre nagyobb kilengésekre kell számítani Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Ezzel együtt még az optimista elemzők is arra figyelmeztetnek, hogy jövőre az eddigieknél nagyobb volatilitásra és emelkedő kamatokra kell számítani.

A következő 16 hónap az emelkedési prognózisok ellenére is rázós lehet a befektetők számára,

főleg hogy az USA-ban a félidős választások eredményei, a további jegybanki szigorítások, valamint a kötvényhozamok görbéinek alakulása is zavarokat eredményezhet – teszik hozzá. Ennek ellenére azonban az elemzők arra számítanak, hogy az USA erős gazdasági teljesítménye, illetve a vállalati profitnövekedések elég fűtőanyagot szolgáltatnak majd a részvényárfolyamok további növekedéséhez 2019-ben.