Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mégiscsak visszajöhet a 100 dolláros olajár

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Nagyjából 2 százalékot ralizott hétfőn reggel a Brent típusú olaj, elsősorban az Irán elleni új amerikai szankcióknak köszönhetően. Ráadásul egyes elemzők belengették, hamarosan jöhet a 100 dolláros hordónkénti árfolyam. Mindeközben az OPEC is megkongatta vészharangot, és figyelmeztetett, komoly beruházási aktivitásra van szükség, ha a világ meg akar felelni a következő évtizedek keresletnövekedésének.
Vágólapra másolva!

Május óta nem látott szintre emelkedett közép-európai idő szerint hétfőn reggel a nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj árfolyama, és nagyjából 2 százalékos erősödéssel megütötte a 80,37 dollárt is. Mindeközben az amerikai WTI olaj 1,8 százalékot drágult, és a 72 dollár körüli szinten mozgott.

A háttérben nagyrészt az Irán ellen belengetett új amerikai szankciók állnak, de az sem mellékes, hogy

az amerikai kereskedelmi olajtartalékok 2015 eleje óta nem látott alacsony szintre süllyedtek.

Miközben a kitermelés továbbra is rekord közeli, napi 11 millió hordós szint körül mozog, a legutóbbi amerikai kitermelési aktivitás a lassulás jeleit mutatja.

Jön a 100 dolláros olaj?

Ráadásul két energiacég, a Trafigura és a Mercuria, hétfőn azt közölte, hogy a Brent idén karácsonyig elérheti a hordónkénti 90 dolláros szintet, majd a jövő év elején átlépheti a 100 dolláros árfolyamot is. Az elemzés eredményét az indokolta, hogy az USA várhatóan novemberben veti ki az újabb szankciókat Irán ellen.

A JPMorgan úgy számol, hogy

a büntetőintézkedések napi 1,5 millió hordóval foghatják vissza a kitermelést, míg a Mercuria ennél is súlyosabb, napi 2 millió hordós kiesésre számít.

Az OPEC és Oroszország mindeközben arról tárgyalnak, hogy esetlegesen megemelik a kitermelést, hogy pótolni tudják az Iránból származó hiányt, azonban eddig még semmilyen konkrét döntést nem jelentett be a szervezet.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Pénteki piaci előrejelzésében a JPMorgan azt közölte, valószínűsíthető, hogy az iráni szankciók következtében az olaj ára eléri majd a 90 dolláros szintet a következő hónapokban.

A bank szerint a következő hat hónapban a Brent átlagára 85 dolláros, míg a WTI átlagára 76 dolláros lesz.


Az elmúlt hónapokban egyébként több, egymástól élesen eltérő elemzés is napvilágot látott az olajpiac jövőjével kapcsolatban. Míg egyesek úgy vélték, a 120 dolláros olajár is reális lehet a következő időszakban, mások azt is valószínűtlennek tartották, hogy a nyersanyag tartósan 80 dollár fölé menjen.

Beruházás a jövőbe

Ezzel párhuzamosan, még vasárnap, az OPEC kiadta az éves előrejelzését, amelyben közölte, az olajpiacnak nagyjából 11 ezer milliárd dollárnyi beruházásra lesz szüksége a következő két évtizedben, hogy megfeleljen a globálisan növekvő olajkeresletnek.

A szervezet egyébként már évek óta figyelmeztet arra, hogy az olajkitermelőknek nagyobb figyelmet kellene szentelniük a beruházásoknak. Főleg, hogy amikor 2015-16-ban az olajár történelmi mélypontokra szakadt, a beruházások igen jelentősen visszaestek. Noha tavaly már érezhetően emelkedtek a beruházások, és a várakozások szerint idén is bővülés lesz, a szervezet kiemelte,

az iparágnak időben be kell biztosítania, hogy ne jelentkezzen kínálati hiány a jövőben

– mondta a jelentésben az OPEC főtitkára.

Az olajszektornak fel kell készülnie a jövőre Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Az anyag úgy számol, hogy az olajkereslet 2017 és 2023 között napi 7,3 millió hordóval bővül majd, majd végül eléri a 104,5 milliós szintet. Emellett 2040-re a világ már összesen napi 112 millió hordónyi olajat fogyaszthat el. A kereslet emelkedésének üteme azonban az első időszakra koncentrálódik majd. Tehát 2020-ig napi 1,6 millió hordós keresletnövekedés várható, majd ez lecsökken 200 ezerre 2035 és 2040 között.

A legnagyobb hajtóerőt az adhatja, hogy rendkívüli mértékben megnő a gépjárművek száma, különösen Kínában, Indiában, valamint Ázsia más országaiban.

A világ teljes gépjárműállománya 2040-ig több mint a mai duplájára, 2,4 milliárd darabra emelkedhet az OPEC szerint.

Ekkorra a világon nagyjából 320 millió darab elektromos autó közlekedhet majd az utakon, ami hozzávetőleg a teljes állomány 13 százalékát adja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről