Közeleg a gazdasági hidegháború?

Shanghai Sanghaj Kína
This photo taken on July 20, 2015 shows clouds above the financial district of Pudong in Shanghai. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány hónapban tapasztalt vámháború az Egyesült Államok és Kína között csupán csak a nyitánya lehet egy sokkal súlyosabb jövőbeni összecsapásnak – mondja a JPMorgan elemzője. A szakértő szerint a „gazdasági hidegháború" legfontosabb terepe a technológiai szektor lehet, ahol mindkét fél szeretne vezető szerepet elérni.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten az amerikai és a kínai részvénypiacok egyaránt emelkedéseket mutattak, miközben az országok újabb vámokat jelentettek be egymás ellen. A piaci optimizmus mögött az áll, hogy az elemzők szerint a vámok egyrészt nem eredményeznek majd olyan súlyos gazdasági hatásokat, mint azt korábban sokan várták, másrészt még mindig él a tárgyalásos megállapodásra vonatkozó remény – írja a CNBC.

Hideg valóság

A valóság azonban felülírhatja a mostani a hangulatot, mivel

két olyan hatalmas gazdaságról beszélünk, melyek különböző kultúrát képviselnek, és mindkettőnek megvan a saját fejlődési érdeke.

Éppen ezért merült fel a JPMorgan elemzőjében, hogy megvan a lehetőség arra, hogy kitörjön egy gazdasági hidegháború. Ezzel együtt Jing Ulrich, a bank ázsiai csendes-óceáni térségének alelnöke reméli, ez a forgatókönyv nem fog bekövetkezni.

Kína várhatóan kitart a saját politikája mellett Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi

Még mindig megvan az esélye annak, hogy a felek leülnek a tárgyalóasztalhoz, és születik valamilyen megállapodás – mondta a szakértő. Ez azért is lenne kedvező, mert egyelőre az látszik, hogy ha a kereskedelmi háború folytatódik, abból egyik ország sem fog kijönni valódi győztesként. Valójában senkinek nem jelent érdemi előnyt a mostani összecsapás – tette hozzá Ulrich. A szakember kiemelte,

az világosan látszik, hogy Kína nem fogja külső nyomásra megváltoztatni a saját politikáját.

Az egész összecsapás legfontosabb terepe pedig a technológiai szektor lehet, ahol mindkét fél szeretne vezető pozíciót szerezni magának. Miközben a Szilícium-völgy ereje az iparágban igen jelentős, Kína abszolút versenyben van, és számos területen eddig is úttörőként lépett föl.

„Öt évvel az USA előtt"

Kína ma éppen a közepén van egy sokéves átmeneti időszaknak, amelynek célja, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése sokkal nagyobb mértékben támaszkodjon a fogyasztásra, és csökkenjen a feldolgozóipar szerepe. Ezzel együtt a kormány beindította a „Made in China 2025" nevű programot is, amelynek funkciója, hogy ösztönözze a hazai technológiai innovációt.

Úgy tűnik, Kína nagyjából öt évvel előzi meg az Egyesült Államokat, ha arról van szó, a digitalizációt milyen mértékben sikerült integrálni a gazdaságba

– mondta Arun Sundararajan, a New York University professzora ugyanazon a panelbeszélgetésen, amelyen Ulrich is felszólalt. Mindazonáltal az USA még mindig előnyben van Kínával szemben a mesterséges intelligencia terén. Hozzátette, Japánról sem szabad megfeledkezni, amely az ipari robotika területén mindkét országot lenyomja.

A technológia lehet az összecsapás egyik fő területe Forrás: AFP/Chip Somodevilla

A Trump adminisztráció azonban tisztában van Kína törekvéseivel, tehát nem véletlen, hogy a kormány a „Made in China 2025" programot is bevette azon témák közé, melyek problémát jelentenek az USA számára. A vámháború legutóbbi bejelentései szerint egyébként

az Egyesült Államok 200 milliárd dollár értékű kínai importra vet ki 10 százalékos vámot

(ez szeptember 24-én lép életbe), amely a jövő év elejétől 25 százalékra emelkedne. Ezzel párhuzamosan Peking válaszként 60 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre vetne ki 10, illetve 5 százalékos vámokat.

Szerdán a JPMorgan elemzői közzétettek egy jelentést, amelyben úgy számoltak, hogy a vámok 0,6 százalékkal fogják majd vissza a kínai GDP-növekedést. Ez pedig további negatív nyomást helyezhet a kínai gazdaságra. Főleg, hogy Peking a fogyasztás élénkítése mellett szeretné visszafogni a súlyos kínai adósságterheket is. Jelenleg azonban úgy tűnik, mindez nem lesz könnyű, elég rázós út áll Kína előtt – foglalta össze a helyzetet Ulrich.