Kilenc szellemi központ nyílt meg a Bölcs Várban

Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Összesen kilenc szellemi központnak ad helyet a ma megnyitott, teljesen felújított budavári Városháza, amely hazai és külföldi egyetemek doktori képzésének is helyt ad. Az átadón elmondott beszédében Matolcsy György jegybankelnök kiemelte: jelképes helyen, időben és térben nyílik meg a Bölcs Vár, a Tudás Háza nevű központ.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medence szellemi központjának nevezte a frissen felújított budai óvárosházát megnyitó beszédében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki hangsúlyozta: összesen kilenc tudásközpontnak ad helyet a Bölcs Vár, a Tudás Háza nevű épület.

A jegybank elnöke úgy fogalmazott, hogy jelképes időben, helyen és térben nyílik meg a tudásközpont, amely három doktori programnak, több hazai és külföldi egyetem közös képzésének, a Pallas Athéné Alapítvány 2 kutatójának, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadónak ad majd helyet.

Matolcsy György, az MNB elnöke Forrás: Origo

Mint mondta, Magyarország megtalálta a helyét a világban, és a nyugati értékek mellett új hidakat hídfőállásokat is képes létesíteni Kelet és Nyugat között. A közreműködő egyetemek között szerepel többek között a Budapesti Corvinus Egyetem, a kínai Fudan Egyetem, és a győri Széchenyi Egyetem.

A Bölcs Házban több doktori képzés, hazai és külföldi egyetemek közös programjai, és két Pallas Athéné kutatómunkája zajlik majd.

Az épületben helyet kap egy érmetörténeti kiállítás is, amely középkori magyar királyok pénzeit mutatja be.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megnyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy korunkban kulcskérdés az innováció és a megújulva gondolkodás képessége, lehetősége.

Fontos célkitűzés, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százalékát fordítsuk innovációra, és Magyarország a régió innovációs központja lehessen

– tette hozzá.

Palkovics László, innovációs miniszter Forrás: Origo

Végh Miklós, a Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum igazgatója beszédében kiemelte, hogy egy csaknem 800 éves épület ad otthont az új tudásközpontnak, és maga az épület az újrakezdést és az újjáépítést szimbolizálja.

A Pallas Athéné Domus Sapientae Alapítvány közlése szerint a felújított budai Óvárosháza épületére idén július 20-án Budapest Főváros Kormányhivatalától használatbavételi engedélyt kapott, és nincs hivatalos tudomásuk arról, hogy a törvényi határidő alatt ezzel kapcsolatban bárki kifogást emelt volna.

Mint mondták, a szomszédos társasházzal és a benne élőkkel megállapodás született a felújítás megkezdésekor, az építkezés végig az ebben foglaltak szerint folyt.

A kivitelezés során folyamatosan végeztek méréseket, és az érvényes építési előírások szerint történt a kivitelezés.