Ázsia megkongatta a globális vészharangot

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Közel három éve nem volt ilyen gyenge az ázsiai cégek gazdaságba vetett bizalma. A globális kereskedelmi háború eszkalálódása már az egymást követő második negyedévben eredményezte a bizalmi index csökkenését. Mi több, Kínában először mértek pesszimizmust a vállalatok körében.
Vágólapra másolva!

Mintegy hároméves mélypontra szakadt a Thomson Reuters/INSEAD ázsiai üzleti bizalmi indexe. A 104 cég következő hat hónapra vonatkozó kilátásait mérő mutató 58 pontra süllyedt a július-szeptember közti időszakban – írja a Business Insider. Ez pedig a legalacsonyabb szint 2015 negyedik negyedéve óta, ráadásul jelentős esés a megelőző három hónapban mért 78 ponthoz képest.

A csökkenés azonban tartós is lehet, hiszen

már a második egymást követő negyedévben láthattunk süllyedést az indextől.

Ráadásul a mutató alakulása azért is érdekes, mert történelmi távlatban a vállalati bizalmi index szorosan együtt mozog a térség gazdasági növekedésének alakulásával.

A nagy ciklus vége

Az elmúlt időszakban a világgazdaság ciklikus felfutását tapasztalhattuk, ami azonban most véget ért. A fejlett és a feltörekvő piacokon egyaránt érezhetők a ciklus végnapjai, és

a legutóbbi felmérés azt támasztja alá, hogy az erre vonatkozó félelmek megalapozottak

– mondta Antonio Fatas, az INSEAD professzora.

A válaszok alapján a legnagyobb kockázati tényezőnek a kereskedelmi háború hatásai minősülnek a cégek szemében. A dobogóra felkerült még a kínai gazdaság lassulásától való félelem, valamint a devizaárfolyamok veszélyes kilengése is. A felmérést egyébként augusztus 31. és szeptember 14. között végezték el.

A világgazdasági ciklus végét jelezheti az ázsiai cégek növekvő félelme Forrás: EyePress News

A kereskedelmi háború azonban azóta tovább eszkalálódott, ahogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, további 10 százalékos vámot vet ki 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre. Erre válaszul Kína további 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre jelentett be extra vámokat az eddigiek mellett.

Globális félelmek

Noha több elemző szerint a világ két legnagyobb gazdasága közti konfliktus nem fogja érdemben megrázni se az USA, se Kína gazdaságát, azzal azonban számolni kell, hogy – főként az ázsiai térségben – egyre feszültebb lesz az üzleti környezet. Ennek oka elsősorban az, hogy a régió számos országa fontos szerepet játszik a globális ellátási láncokban, és amennyiben ezek sérülnek, úgy több ország is komoly kockázatoknak lesz kitéve.

Azonban még ha Kína gazdasága nem is roppan meg a vámháborútól, az intő jel lehet, hogy a Thomson Reuters/INSEAD kínai alindexe 63 pontról 25 pontra szakadt az elmúlt időszakban.

Ez nemcsak a valaha mért legalacsonyabb adat, de először fordult elő a mérés kezdete óta, hogy a kínai cégek bizalmi mutatója pesszimista tartományba süllyedt.

Noha az világos, hogy a kínai bizonytalanság egyre nő, ahogy az USA fő célpontja Kína, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a térség más nagy gazdaságainak üzleti hangulata is erősen gyengül. Ezt támasztja alá, hogy Japánban szintén pesszimista tartományba csúszott le az üzleti bizalmi index.