A gurunak megjött a vásárlási kedve

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
Mintegy 5 százalékkal növelte az Apple-ben felvett részesedését Warren Bufett, az Egyesült Államok talán legismertebb befektetési guruja. A nagyágyú azonban más papírokból is bevásárolt, különösen a Goldman Sachs volt számára vonzó.
Vágólapra másolva!

Az Apple részvények vásárlása mellett a Warren Buffett kezében lévő Berkshire Hathaway 21 százalékkal emelte meg a részesedését a Goldman Sachsban. Ezzel párhuzamosan 18,8 százalékkal növelte érdekeltségét a Deltában, míg 18,7 százalékkal a Southwestben. Továbbá 6,7 százalékkal fokozta a kitettségét a Tevában, melynek részvénye megduplázta értékét az idei első negyedévben – derül ki a most megjelent dokumentumokból, amelyek a Berkshire második negyedéves pozícióit összesítik.

Buffett legendás vállalata ezzel együtt az elmúlt két évben folyamatosan növeli érdekeltségét az Apple-ben, és mára odáig jutott, hogy

az iPhone gyártójának második legnagyobb részvényesévé lépett elő.

Ez egyelőre egészen bölcs húzásnak tűnik, mivel a technológiai sztárvállalat nemrég első amerikai cégként érte el az ezer milliárd dolláros piaci értéket, ráadásul a részvénye 23 százalékot izmosodott 2018-ban.

„Ha megnézzük az Apple-t, úgy gondolom, hogy majdnem kétszer annyit keres, mint az USA második legnyereségesebb vállalata" – foglalta össze ítéletét Buffett a CNBC-nek még májusban.

Válság és lehetőség

A bankok szintén fontos szerepet játszanak a Berkshire portfóliójában. A vállalat úgy döntött, alaposan bevásárol Goldman részvényekből, ahogy a bank papírja közel 10 százalékot gyengült ebben az évben.

A guru a Goldman részvényeiből is bevásárolt Forrás: AFP/Chris Hondros

A pénzintézet háza táján most az a legfontosabb, hogy bejelentették,

Lloyd Blankfein vezérigazgató 12 év után szeptemberben távozik a posztjáról, az év végén pedig nyugdíjba vonul.

Utódja David Solomon lesz.

A Berkshire és a bankok viszonya egyébként különösen érdekes. Buffett cége először éppen 2008-ban, közvetlenül a Lehman Brothers csődje után fektetett be a pénzintézetbe. Ezt a piac úgy értelmezte, hogy Buffett annak ellenére is lát fantáziát a befektetési bankokban, hogy a válság körülöttük egyre mélyült.

Átrendezett portfólió

Buffett korábban úgy nyilatkozott, hogy a Berkshire az idei első negyedévben 75 millió Apple részvényt vásárolt,

azonban teljesen kiszállt az IBM-ből.

Szintén az első három hónapban a vállalat növelte a kitettségét a mezőgazdasági óriásnak számító Monsantóban.

Az IBM mellett azonban más vállalatokban is csökkent a Berkshire kitettsége június végéig. A Phillips 66-ban 24 százalékkal, a Wells Fargóban 1 százalékkal, a Charter Communicationsben 8,7 százalékkal. A vállalat emellett 2,8 százalékkal fogta vissza pozícióját az American Airlinesban, valamint 3,7 százalékkal a United Continentalban.