Nemcsak olcsóbb, de környezetbarátabb is egy virtuális szerver

freemail, szerver,
10 évvel az alakulás után, tehát pont tíz éve már ez a szerverrendszer felelt a Freemail működéséért.
Vágólapra másolva!
A vállalati szerverek virtualizálásával nemcsak jelentős összegeket spórolhatnának meg a hazai kkv-k, de nagyot léphetnének előre az energiatudatosság és a zöldebb működés terén is. A szakemberek szerint az üzleti döntéshozókat ma még elsősorban nem a környezettudatosság, hanem az üzleti- és költséghatékonysági tényezők sarkallják a virtualizációra.
Vágólapra másolva!

Egy szerverben a periódusos rendszer szinte összes vegyi anyaga megtalálható, köztük arzén, ólom és némi arany is.

Csak Magyarországon évente 120-130 ezer tonna elektromos hulladék keletkezik, amelynek pusztán töredéke kerül szakszerű hulladékfeldolgozókhoz.

A nem megfelelően kezelt hulladék és a vegyi anyagok idővel egyre jelentősebb veszélyt jelentenek. Ezen felül a szerverszámítógépek és a kiszolgálókörnyezet a teljes életciklusuk során is jelentős környezetterhelés mellett üzemelnek.

Egy átlagos céges szerver működtetése során a felvett energiamennyiség mindössze 20-30 százaléka hasznosul a szerver működtetésére, a maradék 70-80 százalékot a szünetmentesítő és hűtőrendszerek, adapterek és más kiszolgáló perifériák veszik fel. A hatékonyságot a felhasználói környezet is nagyban befolyásolja, ezen a területen, ha lehet még rosszabb a helyzet. Egy átlagos vállalat az általa üzemeltetett szerver kapacitásának maximum 10-15 százalékát használja ki normál körülmények közt, vagyis

a maradék 80 százalékért a hasznosság szempontjából feleslegesen fizetünk.

Így a jelentős költséggel beszerzett hardver komoly üresjárattal dolgozik, magas üzemeltetési költségekkel és energia felhasználással.

Az adatközpontok és a virtuális szerverek azonban számos lehetőséget kínálnak az informatikai háttérrendszer zöldebb, olcsóbb és hatékonyabb üzemeltetésére.

A virtuális szerverek is fizikaiak, csak egy szerveren több klasszikus fizikai szervert is képesek megosztani Forrás: Origo

"A virtuális szerverek többek között a fentiekre nyújtanak gazdaságos és nem utolsósorban környezetkímélő megoldást. Arról van szó, hogy a virtuális szerverek használata során - a szerver által biztosított megszokott szolgáltatások mellett - egyrészt gyakorlatilag eltűnik a beruházási költség, hiszen a vállalat lényegében kapacitást vásárol egy nagy teljesítményű szerveren, illetve egyszeri, nagyberuházás helyett havonta fizet a szolgáltatásért. Másrészt az üzemeltetéssel kapcsolatos egyéb költségek, például az áramdíj vagy a hűtéssel kapcsolatos költségek is eloszlanak." -- mondta el Hajmási Gergely, a Doclernet Hosting kereskedelmi vezetője.

Mit jelent a virtuális szerver?

A virtuális szerver azt jelenti, hogy egy nagyobb teljesítményű szervergépen egyszerre több vállalat "szervere", adatai, programjai is helyet kapnak. Vagyis nem kell különálló, saját szervert vásárolnia a cégnek. A virtuális szerver egy biztonságos szerverközpontban üzemel és az interneten keresztül bárhonnan elérhető. A szerverek természetesen nem "látják egymást", a megoldás biztonságos és tökéletes adat-diszkréciót biztosít. A szervervirtualizáció környezettudatos megoldás is, hiszen azáltal, hogy több cég osztozik a nagyobb teljesítményű szerver kapacitásán, kevesebb informatikai hulladék keletkezik, hatékonyabbá válik a szerverek energiafelhasználása, csökken a hűtés- és helyigény, azaz egészében kisebb lesz az ökológiai lábnyoma a rendszernek.

Hogyan válasszon virtuális szervert?

Nem minden adatközpontot egyforma. Az alábbi a mutatókat érdemes megvizsgálni, ha adatközpontot választ.

A különböző adatközpontok eltérő környezetterhelési mutatókkal rendelkezhetnek. Egy adatközpont "zöld" mivoltát többnyire két tényező befolyásolja döntően, egyrészt az építéskor alkalmazott technológia, berendezések kiválasztása, másrészt a gépterem energiahatékonysági mutatója. Mindez természetesen kihatással van arra is, hogy milyen üzemeltetési költségekkel kell számolni.

„Beszédes adat egy adatközpont energia sűrűsége, amely a gyakorlatban azt mutatja például, hogy a szerverek tárolására szolgáló rack szekrényeket milyen szintű áramfelhasználásra tervezték. Minél magasabb ez a mutató annál kedvezőbb az ügyfélnek, hiszen kisebb helyen egyszerre több szerver helyezhető el, ami kedvezőbb árat és gazdaságosabb kihasználtságot eredményezhet. 10 kW-os rackszekrény például már kimondottan jónak mondható." - mondja Hajmási Gergő.

Hasonlóan fontos adat a PUE (Power Usage Effectiveness) azaz egységnyi szerverre eső áramköltség, amely nem csupán a szerverek, hanem kiszolgáló infrastruktúra költéségét is jelenti. Ha ez mutató alacsony, akkor bízhatunk benne, hogy a kiválasztott adatközpont képes hosszú távon is versenyképes áron biztosítani a szerver működéshez szükséges energiát.

Ugyanígy a modern klíma rendszerek is az adatközpont gazdaságosságát biztosítják. Ha a hűtés képes úgynevezett szabadhűtéses üzemmódban dolgozni, akkor a rendszer a megfelelően alacsony hőmérsékletű külső levegővel képes speciális szűrés után közvetlenül hűteni a gépterem levegőjét.