Terjed a török válság? Ideje bevásárolni!

Törökország
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 2 : People gather outside the Justice and Development Party headquarters as Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu greets supporters from the balcony after Turkish general election in Ankara, Turkey on November 2, 2015. According to preliminary results, Justice and Development (AK) Party wins over 49 percent of votes in general election. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ahogy a török líra válsága egyre mélyül a devizapiacon, a felfordulás kihat a világ más területeire is. Ez alól az amerikai részvénypiac sem kivétel, azonban ha megnézzük a történelmi tapasztalatokat, az látszik, hogy ez kiváló vásárlási lehetőséget is jelenthet.
Vágólapra másolva!

A török válság alapvetően azért kínálhat beszállási ehetőséget a nemzetközi piacokon, mert bár rövid távon lenyomhatja az árfolyamokat, a világ nagy jegybankjai mégis gondoskodni fognak arról, hogy legyen elég likviditás, amely meggátolja, hogy a török krízis túl messzire terjedjen. Ez a likviditás pedig elsősorban a részvénypiacokra kerülhet – írja Mark Hulbert, a MarketWatch elemzője.

Noha a befektetők reflexből elkezdtek eladni, ahogy a török válság eszkalálódni látszott,

az árral szemben fogadó szereplők számára ez inkább vételi lehetőség,

mivel a részvények végre visszavettek az elrettentően magas árázásaikból.

Történelmi lehetőségek

Ha valakinek kétségei lennének, Hulbert azt is megvizsgálta, miként reagált az amerikai részvénypiac korábbi hasonló válságokra. A leginkább kézenfekvő példa a 2009 végén kezdődött görög válság volt, amely akkor igen komoly pánikot keltett. Sokan az egész Európai Unió és a globális pénzügyi rendszer szétesésétől kezdtek rettegni, azonban a mából visszatekintve, nem volt olyan rossz ötlet akkor bevásárolni. Ma ugyanis az S&P 500 index több száz százalékkal feljebb van az akkori értékéhez képest.

Az amerikai részvénypiacok szárnyalhatnak az ijedtség után Forrás: AFP/Spencer Platt

Még jobban visszamehetünk az időben, és azt láthatjuk, hogy hasonló trendeket lehetett megfigyelni az 1994-es mexikói válság során, amikor a peso leértékelődése vezetett krízishez.

De a thai adósságválság 1997-ben (amely aztán továbbterjedt Ázsiában), a rubel nagy beszakadása 1998-ban, valamint az argentin kormány- és adósságválság 2001-ben szintén hasonló mintázatot követett.

Hulbert kimutatása szerint az amerikai részvénypiac egyes válságok utáni teljesítménye szinte minden esetben ugyanarra utal. Négyéves időtávban a részvénypiac igen lendületes erősödést mutat.

A jegybankok ereje

Noha az elemzés figyelmeztet, hogy érdemes elkerülni a túlzott általánosítást, az eddigi példák arra engednek következtetni, hogy

még mindig igaz az a híres mondás, hogy „Ne harcolj a Feddel!",

vagyis az amerikai jegybankkal. Bár tény, hogy se a Fed, se a világ más nagy jegybankjai nem mindenhatók, eddig lényegében minden alkalommal megtalálták a módot arra, hogy irányítás alatt tartsanak régiós deviza- és hitelválságokat.

Következésképpen kellő óvatossággal, de a történelmi tapasztalatok alapján le lehet vonni azt a következtetést, hogy a jegybankok meg fogják találni a módot arra, hogy hosszabb távon a török válság is vételi lehetőséget jelentsen.