Tarol a feketemunka Észak-Koreában

Horizontal
A television broadcast showing a speech by North Korean leader Kim Jong-Un at the 7th Workers Party Congress is displayed at a restaurant at the Yanggakdo hotel in Pyongyang on May 6, 2016. North Korea kicked off its first ruling party congress for nearly 40 years Friday, with state media lauding the isolated country's "prestige" as a nuclear power while maintaining a news blackout on the event itself. / AFP PHOTO / Ed Jones
Vágólapra másolva!
Erőre kapott a feketemunka piaca Észak-Koreában, és ez új kihívások elé állítja a diktatúrát, írja belső forrásokra hivatkozva a Daily NK. Úgy tűnik azonban, a hatóságok ezúttal nem erőből akarják kezelni a jelenséget, hanem bizonyos mértékű munkaerőpiaci liberalizációval adnak választ arra.
Vágólapra másolva!

Több forrásból is azt állították a hírügynökségnek, hogy elsősorban az alacsony fizetésű észak-koreai állami alkalmazottak hagyják ott állásaikat, hogy a szárnyaikat bontogató magánvállalkozásoknál helyezkedjenek el,

vagy feketén vállaljanak munkát.

Vidékről is érkeznek

A főváros, Phenjan mellett, elsősorban az észak-nyugati elhelyezkedésű Phjongszong városában figyelhető meg az, hogy a nagyváros környékéről, korábbi mezőgazdasági dolgozók jelennek meg ott, és építkezésekben vagy a vendéglátásban vállalnak munkát.

Az ország első számú vezetője, Kim Dzsongun, egy új befőttesuborka-gyárban, 2016-ban Forrás: AFP/Kcna

Noha a szövetkezetek és a kollektív gazdasági társaságok rendre 70 százalék fölötti részvételi arányt jelentenek a termelőtevékenységekben, a hatóságok helyszíni ellenőrzéseik során azt tapasztalták, hogy sokszor alig van kétkezi munkás, aki dolgozzon a gazdaságokban.

A munkavállalók ehelyett elsősorban a nagyvárosokban jelennek meg, ahol lényegesen jobb fizetésekért találnak munkát maguknak.

Megjelent, illetve megerősödött továbbá a háztartásvezetői, illetve bejárónői foglalkozás is. Háztartásvezetőt a vékony, de megerősödő társadalmi elit, különösen a gazdaságot az állami szférával összekapcsoló donjúk tudnak alkalmazni.

Ezek átlagos havi jövedelme 120 ezer észak-koreai won körül mozog (ez nagyjából 17-18 dollárnak felel meg),

ami akkor is magasnak számít, ha 1 kilogramm rizs jelenleg 5 ezer won körül kapható.

Meglepően engedékenyek - okkal

A hatóságok egyelőre meglepően engedékenyek a fekete munkaerőpiac megerősödésével kapcsolatban. A nagyvárosok nagyrészt feketemunka-vállalásra alapuló piaca pedig egyelőre virágzik, bár hosszú távon csak a jelenleginél szabadabb gazdasági modell adhatna keretet az egészséges munkaerőpiaci fejlődésnek az országban.

Sokan vállalnak munkát a vendéglátásban, az újonnan nyíló éttermekben Forrás: AFP/Ed Jones

Az mindenesetre nem segít az állapotok rendeződésén, hogy a hírek szerint

a hatóságok maguk is érdekeltek annak fenntartásában.

Ez abban ölt testet, hogy a könnyebb munkát jelentő, illetve a jobban fizető állásoknál, a helyi szervek előnyben részesítik azokat az állampolgárokat, akik informális kapcsolatot ápolnak egyes tagjaikkal.

Ez nem mozdítja elő azt, hogy az épp lazább gazdasági modell irányába lépéseket tevő Észak-Korea hatékonyan, piaci elvek mentén gazdálkodhasson munkaerejével.