A sztárok már unalmasak! Ezekre a papírokra kell figyelni

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
A befektetők már behűtötték a pezsgőt, de egyelőre nem tudták felbontani, vagyis az S&P 500 részvényindex még mindig nem volt képes áttörni a lélektani határnak számító 2900 pontos szintet. Mindazonáltal a sztárolt technológiai papírok mellett van három olyan szektor, amely átviheti a mutatót a célszalagon.
Vágólapra másolva!

Az amerikai S&P 500 részvényindex már egy ideje küzd a 2900 pontos szinttel, és bár újabb és újabb csúcsokat ér el, mégis állandóan korlátokba ütközik. A nagy pezsgőbontás ideje tehát még nem jött el, de a MarketWatch elemzése szerint van három olyan szektor, amely a jövőben komoly lendületet adhat az indexnek. Tehát ha nem jönne össze 2900-as szint, akkor is érdemes odafigyelni ezekre a területekre.

Nem alapvető fogyasztási termékek

Az elmúlt évben sok szó esett az amerikai fogyasztók erejéről, főleg hogy a bizalmi index nemrég 18 éves csúcsot ütött meg, az erős hazai fogyasztás pedig 2014 óta nem látott magasságba emelte a GDP-növekedést.

Befektetői szempontból a nem alapvető fogyasztási termékek (consumer discretionary) az igazán érdekesek az S&P 500 indexen belül, főleg hogy a szektor 52 hetes csúcson áll.

Ráadásul az ide tartozó papírok durván 65 százaléka a 100 napos mozgóátlag fölött forog.

Ez pedig azt jelenti, hogy az iparág széles körben jól teljesít, és nem csupán egy-egy nagy név ralijáról van szó.

Jelentős erővel bírnak az amerikai fogyasztók Forrás: Dreamstime

Azt persze nem lehet megkerülni, hogy az ebbe a kategóriába tartozó Amazon kiemelkedik a sorból. A szupersztár cég ugyanis idén eddig 60 százalékot erősödött, és úgy is megtartotta az erejét, hogy a technológiai cégek komoly pofonokat kaptak az elmúlt időszakban.

A nagy nyertesek között olyanok kapnak még helyet, mint a Macy's vagy a Chipotle Mexican Grill. Mindkét részvény nagyjából 60 százalékos pluszban van eddig 2018-ban.

Vannak azonban kisebb, de izgalmas nevek is a szektorban, mint az étrend kiegészítőkben utazó Medifast, amely megtriplázta értékét ebben az évben. Ráadásul augusztus elején a cég 55 százalékos bevétel- és 84 százalékos profitnövekedésről számolt be.

Közüzemi cégek

Elsőre kissé furcsának tűnhet, hogy a közműszektor hajtaná föl a részvénypiacot. Ha azonban megnézzük a számokat, az látszik, hogy

az S&P 500-ban futó 29 közütemi részvények közül mindegyik a 100 napos mozgóátlag fölött áll.

Mi több, a 29-ből 12 papír 5 százalékon belül áll ahhoz, hogy új 52 hetes csúcsot érjen el. Ezek között olyan papírok vannak, mint az Exelon Corp. vagy a FirstEnergy.

Az S&P 500 részvényindex teljesítménye Forrás: investing.com

A szektor nagy előnye, hogy a jelenlegi bizonytalan környezetben úgy képes biztonságot nyújtani, hogy közben relatíve erős hozamokkal kecsegtet. Az Exelon és a FirstEnergy például 3-4 százalékos osztalékhozammal fut, amivel számos vállalatot felülmúl. Mindeközben a közüzemi cégek igen stabil fogyasztói bázissal rendelkeznek, vagyis sokkal kevésbé vannak kiszolgáltatva például a kereskedelmi háborúból fakadó kilengéseknek.

Információs technológia

Bár a technológiai óriások az elmúlt hetekben megmutatták, hogy igencsak sérülékenyek tudnak lenni a részvénypiacon, az információs technológiai szektor egésze még mindig komoly hajtóerőt biztosít az S&P 500 számára.

A papírok közel 70 százaléka forog a 100 napos átlag fölött, de 79 százalék még a 200 napos mozgóátlagot is felülmúlja.

Mindazonáltal érdemes néha a kevésbé sztárolt papírokra is figyelni. Az Apple vagy a Google mögött álló Alphabet jól teljesít, azonban sok erős vállalat alig kap figyelmet. Ilyen például a felhőalapú megoldásokban utazó NetApp, amely idén eddig 50 százalékot izmosodott, és nemrég új 52 hetes csúcsot ért el, mivel a befektetők erős számokat várnak a cég augusztus 15-én esedékes gyorsjelentésétől. Egy másik jó példa a Twilio, amely nemrég mindenkori csúcsra ért, köszönhetően egy 16 százalékos ralinak, ami az erős negyedéves jelentés után következett be.

A sztárok mellett a kisebb cégekre is érdemes odafigyelni Forrás: 123rf.com

A közepes méretű szoftvercégek szintén elég jól tejesítenek.

Az elemzőszoftverekben utazó New Relic például nemrég simán lenyomta a jelentésével az elemzői várakozások, a bevétele pedig 35 százalékkal emelkedett.

A CyberArk Software kiberbiztonsági cég pedig 71 százalékkal tudta növelni a nyereségét, megágyazva ezzel a papír erősödésének.

Következésképpen számos olyan kisebb, ám egyáltalán nem lényegtelen, részvény van, amely eltörpül a szupersztárok mellett, azonban minél nagyobb a felfordulás a világpiacon, annál izgalmasabbak lehetnek az alternatív megoldások.