A munkaadók négyötöde megszegi a munkaügyi szabályokat

feketemunka, építőmunkások egy párizsi építkezésen
Vágólapra másolva!
A nyári munkaügyi akcióellenőrzésen a vizsgált 1037 munkáltató 80 százalékánál és az ellenőrzött 3119 munkavállaló 72 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök, a legtöbb problémás eset az építőiparban volt, jellemzően a feketefoglalkoztatás miatt - ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A június 18. és július 6. között végzett ellenőrzések során a nyári szezon miatt nagyobb figyelmet kapott az építőipar, a kereskedelem és a vendéglátás.

Az ellenőrzött munkavállalók 28 százalékát érintette a feketefoglalkoztatás, ami 6 százalékpontos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az építőiparban volt a legsúlyosabb a helyzet, ugyanis a bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalók 60 százaléka ebben az ágazatban dolgozott, míg a kereskedelem és a vendéglátás a feketén foglalkoztatottak egyaránt 9 százalékát adta.

Az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelkedő volt a nyilvántartási kötelezettség megszegése (hiányos, hamis nyilvántartás, illetve nyilvántartás hiánya) is,

az intézkedések 31 százalékát ezek a jogsértések indokolták, amelyekkel a leggyakrabban az építőipari és a feldolgozóipari cégeknél találkoztak az ellenőrök.

A munkaidőre vonatkozó szabályok be nem tartásából adódott az intézkedések 13 százaléka,

ezen belül a hatóság legtöbbször a munkaidő-beosztással és a munkaidőkerettel összefüggő rendelkezések megszegése miatt talált problémákat. Ez a típusú szabálytalanság a feldolgozóiparban 104 dolgozót, a vendéglátásban 97, a kereskedelemben pedig 95 embert érintett.

Forrás: AFP/Roger Rozencwajg

A minimálbérre és garantált bérminimumra vonatkozó szabályok megszegése 4 munkavállalót érintett, azaz a jelentés szerint ez a típusú szabálytalanság továbbra sem jellemző.
A PM közleménye kiemeli, hogy míg

Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében az ellenőrzött munkáltatók mindegyikénél találtak valamilyen problémát,

addig Győr-Moson-Sopron megyében az ellenőrzött munkáltatók csupán 21 százalékánál fedeztek fel hiányosságokat. Tolna megyében pedig valamennyi, az építőiparban ellenőrzött munkavállaló esetében megállapították, hogy bejelentés, illetve munkaszerződés nélkül foglalkoztatták őket.

A gazdasági válság miatt bevezetett, a kis- és középvállalkozások támogatását célzó enyhébb szankciók már nem feltétlenül tartják vissza a jogsértésektől a munkáltatókat.

Ezért 2018-tól kezdve már első alkalommal is munkaügyi bírságot von maga után még a minimális foglalkoztatási szabály megszegése is, például a bejelentés elmulasztása.