Károsanyag-kibocsátást csökkent, és közben olajországgá válik Panama

C 15 August, 1914, file photo shows the New York-registered SS Ancon crossing the Culebra cut of the Panama Canal on opening day, as seen from Cerro Luisa, looking north.
This 15 August, 1914, file photo shows the New York-registered SS Ancon crossing the Culebra cut of the Panama Canal on opening day, as seen from Cerro Luisa, looking north. Next August 15 marks the 100th anniversary of the Panama Canal, considered to be one of the 20th century's marvels of engineering and through which goes five percent of the maritime world trade. Panama took control of the 80-km-long canal and the 1,426-square-km enclave that surrounds it at midnight on December 31, 1999 according to the 1977 handover treaty signed by then-presidents of the US, Jimmy Carter and Panama, Omar Torrijos. AFP PHOTO/US LIBRARY OF CONGRESS/FILES RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US LIBRARY OF CONGRESS/FILES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Panama-csatorna nemcsak a hajózási útvonal és a tengeren töltött idő lerövidüléséhez járul hozzá, hanem ezek révén a tengerjáró hajókhoz köthető emisszió csökkentéséhez is. A csatorna bővítésével az igazán nagy hajók számára is megnyílt a közvetlen óceáni átjáró, miközben Panamában abban bíznak, hamarosan olajkitermelő országgá válhatnak.
Vágólapra másolva!

A mintegy 80 kilométer hosszú, 1904 és 1914 között épített Panama-csatornát gyakran a modern világ egyik építészeti csodájaként emlegetik. Évente 13-14 ezer hajó halad át a rendszer valamelyik vízi folyosóján – jelzi a CNBC –, amely közvetlen összeköttetést teremt az Atlanti- és a Csendes-óceán között.

Sokmillió tonnával kevesebb szén-dioxid

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet 2012-es adatai szerint, a nemzetközi hajózásnak köszönhetően 796 millió tonna szén-dioxid jutott a levegőbe, illetve a légkörbe.

Ez a globális kibocsátás mintegy 2,2 százalékát jelentette abban az évben.

Az 1914-es felvételen egy New York-i társaság hajója kel át a csatornán Forrás: AFP/--

A csatorna használatával a hajók kibocsátása jelentősen csökkenthető, sőt, az átjáró megépítése közvetlen hatással volt a hajóiparra is: a Panamax típusú járműveket kifejezetten a csatorna paramétereihez igazítottan tervezték.

2009 és 2016 között a csatorna komoly bővítésen esett át. Ennek köszönhetően már a Neopanamax hajók – az előző típus újabb, nagyobb változatai – is használhatják azt.

A panamai hatóságok jelentése szerint idén júliusban regisztrálták a négyezredik áthaladást ilyen típusú járművekre.

Az alábbi videóbejegyzés márciusi, akkor a 3000. ilyen átkelésnél jártak:

Ezzel – jelzésük szerint – további jelentős megtakarítás érhető el a járművek üzemeltetőinél, illetve a károsanyag-kibocsátásban is, hiszen ez a típus elődjénél jóval több konténert képes szállítani.

Olajország lenne

Mindeközben a panamai vezetés abban bízik, hamarosan az olajtermelő országok sorába is beléphet. Ennek alapjául a nemrégiben Kolumbia partjainál felfedezett lelőhelyek szolgálnak – írja az Oilprice.

Egyes geológiai elemzések ugyanis azt valószínűsítik, hogy a kolumbiai mezők valójában egészen Panamáig nyúlnak. Az egyik tanulmány például – az első, amit a panamai térségről az elmúlt 30 évben készítettek – azt állítja, gáz- és olajmezők lehetnek a Karib-tenger alatt, amelyek a kolumbiai gázlelőhelyekkel vannak kapcsolatban, illetve annak folytatásai.

Egy kínai konténerszállító hajó Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Bárhogy is,

Panama jelenleg teljes egészében a külföldi, nyers- vagy finomított olaj importjától függ, amellett is, hogy a csatorna révén a kezében tartja a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalát.

Annak érdekében, hogy energetikai kiszolgáltatottsága csökkenjen, nemrégiben az Egyesült Államok és Panama együttműködési megállapodást írt alá az energetikai és infrastrukturális beruházásokról, amelynek célja Panama energiaforrásainak diverzifikálása. A megállapodás része Panama cseppfolyósított földgáz(LNG)-központjának bővítése Közép-Amerikában és a Karib-térségben, valamint a földgáz szerepének erősítése és elsődlegessé tétele az ország energiaellátásában.