Ötezernél is több templom vált megújuló energiákra

Rural Kent Twilight Kent - England Medieval Famous Place Rural Scene England UK Europe Landscape River Water Church Bridge - Man Made Structure Village Aylesford Rural View View of Aylesford village in Kent, England with medieval bridge and church.
View of Aylesford village in Kent, England with medieval bridge and church.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság területén található templomok nagy része – ideértve ismert katedrálisépületeket is – megújuló energiákra vált annak érdekében, hogy az anglikán egyház ezzel is segítse a klímaváltozás elleni küzdelmet – jelentette be az egyházszervezet.
Vágólapra másolva!

A The Guardian beszámolójából az is kiderül, az egyház zöldenergia-fordulatának megvalósítását egy erre szakosodott vállalat segíti, amelynek fő tevékenysége, hogy kedvező energiatarifákat alkudjon ki a szolgáltatóknál a jelentős vásárlóerőt képviselő szervezet számára.

Aláírtak a zöldenergiára

Az egyház vezető tisztségviselői nyilatkozataikban rendre megerősítik: a klímaváltozást a kor „egyik legnagyobb erkölcsi kihívásának" tekintik, amely elsőként és leginkább a szegényeket sújtja.

Aylesford faluja Kent megyében, a középkori híddal és templommal: zöldenergiákra vált az anglikán egyház szerte az országban Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Valery Egorov/Valery Egorov

Az egyházszervezet közölte, a nagy brit katedrálisok – például Salisburyben, Liverpoolban és máshol, összesen 15 jelentős épület – már mind

100 százalékban megújuló forrásból nyert villamos energiát használnak.

Az átállásban nagy szerepe volt a részben az egyház érdekeltségébe tartozó Parish Buying nevű vállalatnak, mely az anglikán egyház nevében tárgyal a szolgáltatókkal az energiához való közvetlen hozzáférésről és állapodik meg annak kedvező tarifáiról.

Az egyház – és mellette más kisebb, a váltás mellett döntő keresztény szervezetek – az átállás költségeinek fedezésére igénybe veszik keresztény jótékonysági alapok – például a Tearfund – támogatását is.

Nagy vásárlóerőt képviselnek

A katedrálisok mellett, az anglikán egyház összesen 5500 temploma kapcsán döntött a megújuló energiákra átállás mellett. A folyamat hasonló lépések szerint zajlik, mint a katedrálisoknál, azaz szakértői bevonással keresik meg a legkedvezőbb lehetőséget és tarifákat egy adott térség templomai számára.

Ez azt is jelenti, hogy az anglikán egyház innentől egyre kevesebbet költ a fosszilis energiákra.

A számítások szerint, egy templom éves energiaszámlája átlagosan 1000 angol font (kb. 360 ezer forint).

Az egyháznál úgy kalkulálnak, az átállással összesen

5 millió fontot is meghaladja az az összeg,

melyet a jövőben a fosszilis energiák helyett, a zöldenergia szolgáltatók számára fizetnek ki.

Ez közel 2 milliárd forintnak felel meg.

A brit energiaellátásában a napenergiának és a szélenergiának is mind komolyabb szerep jut (illusztráció) Forrás: AFP/RIA Novosti/Taras Litvinenko

Ahogy az Origo korábban megírta, az anglikán egyház úgy döntött, befektetéseit fokozatosan kivonja azokból a vállalatokból – elsősorban olaj- és bányaipari cégek –, melyek nem teszik meg a meghatározott lépéseket karbonlábnyomuk csökkentéséért, valamint üzleti magatartásuk etikailag kifogásolható.

A mostani bejelentés kapcsán Rowan Williams, az egyház elismert teológusa, korábbi Canterbury érsek megerősítette, tartják magukat ehhez a döntésükhöz azoknál a cégeknél, melyek nem veszik komolyan a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit.