Így tart állásinterjút a világ leggazdagabb embere

amazon
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Az Amazon jelenleg az egyik legfelkapottabb vállalat, ezért nem is meglepő, hogy rengeteg ember álma ott dolgozni. A cégnél már most sincs hiány alkalmazottakban, hiszen 500 ezer munkavállalót tudhatnak a soraikban. Az Amazon kezdeti napjaiban, amikor Jeff Bezos átköltöztette a céget egy garázsból Seattle pezsgő belvárosába, még más volt a helyzet. Bezos jól megválogatta, hogy kiket vesz fel, és ez a mai napig így van. Megmutatjuk, hogy mi alapján választja ki a világ leggazdagabb embere az új munkatársakat.
Vágólapra másolva!

Jeff Bezos, az Amazon vezére már a kezdetek óta fontosnak tartja, hogy csak a legmegfelelőbb alkalmazottakat vegye fel a cégéhez. Emiatt viszont a jelentkezőknek rengeteg feltételnek kell megfelelniük. Sok szakértő szerint néha már túlzásba esik Bezos, aki jelenleg a világ leggazdagabb embere.

Az Amazon vezére már 1998-ban lefektette a felvételi eljárás három legfontosabb alapját, ezeket pedig mindmáig használják a toborzók.

1. Tudod tisztelni ezt az embert?

Bezos elsősorban azt kéri a toborzóktól, hogy hallgassanak saját megérzéseikre is. Bezos kifejti, hogy mindig olyanokkal próbált meg együtt dolgozni, akiket tisztelt, hiszen tőlük lehet a legtöbbet tanulni.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezére Forrás: Getty Images

Hasonlóan gondolja a Facebook első embere Mark Zuckerberg is, aki szintén arra bíztatja a toborzókat, hogy a felvételi eljárás során olyan embereket próbáljanak kiszűrni, akiket tisztelnek. Az ő véleménye szerint csak olyan személyt érdemes alkalmazni, akinek magunk is szívesen dolgoznánk.

2. A jelentkező növelni tudja a csoport hatékonyságát?

Ezzel a kérdéssel Bezos arra kíváncsi, hogy egy új alkalmazott felvételével innovatívabbá válik-e egy csoport. Az 1998-as levelében kifejtette, hogy harcolni akar az egyhangúság ellen, és a cél mindig felfelé, előre haladni.

Annak érdekében, hogy mindig a leghasznosabb jelentkezőket vegyék fel,

az Amazonnak külön toborzói csoportja van, akiknek az a feladata, hogy a friss munkatársakat figyeljék meg, és elmondják, hogyan teljesítenek és miként illeszkedtek be a vállalatba.

Jeff Bezos Forrás: AFP/David Ryder

3. Mi kell ahhoz, hogy a jelentkezőből szupersztár legyen?

Bezos számára fontos volt az is, hogy a jelentkezők egyéni tehetségére is odafigyeljen, meglássa az emberekben a lehetőséget.

Az 1998-as levelében kifejtette, hogy sok alkalmazottnak olyan képességei és tehetsége vannak,

amelyek rejtve maradnak egészen addig, amíg ezt a munkáltató fel nem fedezi.

Ezért fontos megismerni a jelentkezőket, hogy segíteni tudják őket az egyéni fejlődésben, amely végső soron hozzájárul a cég növekedéséhez is.