Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A budapesti iparkamara szerint tovább kell csökkenteni a szochót

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Budapest, 2014. június 5. Az MTVA-MTI Zrt. épületei a Nap-hegy tetején (balra), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara irodaháza (jobbra) a főváros I. kerületében, a Krisztina körút 99-ben, középen a múlt század hatvanas éveiben épült lépcsős elrendezésű lakóépület a Naphegy oldalában. A háttérben a Széchenyi-hegy és az Antenna Hungária Országos Mikrohullámú Központ 192 méter magas adótornya. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nemrég megválasztott elnöke, Csoltó Gábor a kamara adócsökkentésről, minimálbér-emelésről, valamint az elmaradt kamarai hozzájárulások rendezéséről nyilatkozott az Mfr.hu-nak.
Vágólapra másolva!

„Ami a szociális hozzájárulási adó csökkentését illeti, a kormány és a munkaadók által kötött, hatályban lévő hatéves bérmegállapodás értelmében az elmúlt időszakban végrehajtott 7,5 százalékpontos vágást újabb 2 százalékpontos csökkentésnek kellene követnie", „a következő év második felében kerülhet erre sor. A kormány álláspontja szerint ugyanis először ismerni kell a 2018. évi bérfolyamatokat, s azok alapján lehet dönteni a 17,5 százalékos szochó bevezetéséről" - mondta Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Mfor.hu-nak. Hozzátette azt is, hogy a csökkenés mértéke nem lehetne kevesebb, mint a már bejelentett 2 százalék.

Ahogy az Mfor.hu megjegyzi,

a változás közlésének legkésőbb idén ősszel meg kellene történnie, hogy a vállalatok figyelembe tudják venni a szociális hozzájárulás csökkenését a béremelések, bértárgyalások során.

Persze kérdés, hogy a kormány mikor zárja le a 2018. évi bérfolyamatok értékelését, ami a bejelentés előfeltétele. Ha erre az év vége előtt nem kerül sor, akkor a munkáltatók vagy nem számolnak ezzel, vagy kivárnak a béremeléssel, ami viszont feszültségeket szülhet a munkahelyeken.

A BKIK székháza a kép jobb oldalán - Csoltó Gábor szerint 11,43 százalékot érdemben meghaladó átlagbérnövekedés esetén a beígért 2 százalékon túl kell csökkenteni a szochót, hogy a vállalkozások által összesen fizetendő adó csökkenjen Forrás: MTI/Jászai Csaba

A szochó 2 százalékos csökkentése 11,43 százalékos átlagbérnövekedést kompenzál. Mivel az átlagbér 2018. júniusig 9,2 százalékkal nőtt, így a növekedés mértéke valószínűleg meghaladja majd a 11,43 százalékot, ami azt jelenti, hogy a munkáltató az adó csökkenése ellenére a korábbinál több közterhet fog fizetni az alkalmazottja után. Ezért a kamara azt javasolja, hogy

a 11,43 százalékot érdemben meghaladó átlagbérnövekedés esetén a szochót úgy csökkentsék a 2 százalékon is túl, hogy az a vállalatnak ne okozzon tehernövekedést.

A minimálbér-emelés egy másik izgalmas téma a kamara elnöke szerint, aki úgy nyilatkozott, hogy a már végrehajtott bérnövelések, valamint a további emelések iránti igény inflációs nyomást generál. Erre még ráerősít a munkaerőhiány is, mely kényszert jelent a munkáltató számára. Ezért a jövő évi béremelés mértéke a várható inflációtól függ, de nem csak az összpiaci, hanem az egyes részpiacokon tapasztalt áremelkedés mértékétől is.

Csoltó Gábor beszélt az 5000 forintos kamarai hozzájárulás megfizetéséről is. Az elmaradt hozzájárulások feltárása megtörtént, többszáz millió forintról van szó. A felszólító leveleket augusztus végén küldik ki postai úton, valamint e-mail formájában.

A teljes interjút az Mfor.hu-n olvashatják el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről