Megbírságoltak egy brókercéget

Ijesztő veszteségek a nyugdíjpénztáraknál, magánnyugdíjpénztár-tagok döntés előtt, tőzsde, bróker
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 9,5 millió forint bírság megfizetésére és a feltárt jogsértések megszüntetésére kötelezte átfogó vizsgálatának lezárása során a Random Capital Broker Zrt.-t többek között a belső információs jogosultságokat, az adatszolgáltatást, a nyilvántartási, sztornózási és szűrési rendszereket, valamint a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységet érintő egyes működési hiányosságok miatt. A feltárt jogsértésekkel összefüggően az ügyfeleknek kára nem keletkezett, az ügyfélkövetelések nincsenek veszélyben.
Vágólapra másolva!

Az MNB átfogó felügyeleti vizsgálatot végzett a Random Capital Broker Zrt.-nél (Random Capital). Az MNB a feltárt adatbiztonsági problémák miatt – ügyfélvédelmi okokból –

már az eljárás során szükségesnek tartotta ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal felszólítani a Random Capitalt, hogy szervezetén belül csak a munkakörük alapján arra illetékeseknek tegye lehetővé az információkhoz való hozzáférést.

Az MNB ezzel a döntéssel kívánta megelőzni a befektetési szolgáltató társaságnál a belső, az üzletvitel során keletkező információval való visszaélés lehetőségét, illetve azt, hogy emiatt az ügyfelek befektetései, pénzeszközei vagy az ezekkel kapcsolatos jogaik esetlegesen sérelmet szenvedjenek.
A most zárult jegybanki vizsgálat – a belső információs jogosultságokat érintő hiányosságok mellett – a Random Capital tevékenysége kapcsán megállapította többek között, hogy

a piaci visszaélések szűrési mechanizmusa, a tranzakciók sztornózási gyakorlata, a befektetési hitelezési és kölcsönzési tevékenysége, a szerződéskötési gyakorlata, valamint egyes nyilvántartási rendszerei nem feleltek meg teljeskörűen a jogszabályi elvárásoknak.

Forrás: AFP/Boris Roessler

A jegybank kiemelt fókusszal vizsgálta és szankcionálta a Random Capital számviteli, nyilvántartási és informatikai hibákra visszavezethető adatszolgáltatási hibáit, és a jövőben is kiemelt szigorral lép fel az e téren jogsértést elkövető piaci szereplőkkel szemben. Emellett problémát talált a vizsgálat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység körében, elsősorban a pénzmosási szabályzatot, a szankciós szűrés megfelelőségét, az ügyfélazonosítást, valamint a tényleges tulajdonosok nyilatkozattételét érintően is.